Историята на Хага: от място за лов до център за просперитет и мир

Както в по-голямата част от Холандия, хората живеят в региона, който сега е Хага от хиляди години – много преди градът някога да е имал име. Археолозите са открили останките от селища от 3800 г. пр.н.е. някои от тези ценни артефакти вече могат да бъдат намерени в музеите, които може да посетите и да разгледате богатата история на града.  

Хага: история през средновековието

Раждането на града на мястото, както го познаваме днес, може да се проследи до XIII век. Предполага се, че земята около езерото Хофвийвер и малък чифлик са закупени от граф Флорис IV Нидерландски от Мейланд ван Вассенаар през ноември 1229 г. В периода 1230 – 1234 г. чифликът е разширен до малка цитадела. След като синът на Флорис и наследник Вилхем II е коронован римско-немски крал през 1248 г., строителството продължава. В периода 1248 – 1280 г. Вилхем построява Риддерзаал. От лявата и дясната и страна са построени стени, които разделят имота на две – преди и зад сградата. Двете стени имат порти. От лявата страна на сградата, близо до езерото Хофвийвер са построени параклис и къща в близост до Ридерхуис (Рицарска къща). През 1256 г. Вилхелм II е умира в битка, преди Ридерзал да е завършен и замъкът е завършен по време на царуването на синът мъ Флорис V. Биненхоф е резиденция на графовете на Холандия за кратък период.

От 13-ти век градът служи като център на политиката в Холандия. За разлика от други големи градове тогава, той е нямал  крепостни стени и е бил уязвим за атака. Това довежда по време на Осемдесетгодишната война, в която холандците се борят за придобиване на независимост от Испания, града да е потънал в бедност. Въпреки това, тя остава централна точка на съпротивата и отново става официално седалище на холандската политическа сила през 1588г. 

Хага в златния век

Скоро след като Холандия установи независимостта си, започва „Златният век“ на страната. Това е моментът, когато Хага процъфтява, действайки и като резиденция, и като работно място на притежателите на жилища, които управляват Холандия от 15 до 18 век. Освен това е популярно място за живеене и работа, както за богатите, така и за работническата класа, и освен населението на Хага, което се увеличава  рязко, така расте и броят на именията, кварталите и пристанищата в града. 

Мирният период не продължава дълго и скоро Холандия изпада в смут: Наполеоновите войни създадоха Обединена Холандия, състояща се както от Холандия, така и от съвременна Белгия, а столицата се премества от Хага в Амстердам и Брюксел. Белгия се отделя от Холандия през 1830 г., а Хага отново възстановява мястото си като сърцето на холандското правителство. След Хагските конвенции от 1899 и 1907 г. градът става известен в световен мащаб като столица на международното правосъдие.

Хага: от Втората световна война до модерен международен лидер

По време на Втората световна война  е известна – Битката за Хага, която се провежда само четири дни преди опустошителната бомбардировка над Ротердам.  След войната репутацията на Хага като място за срещи на международното право и ред продължава да процъфтява. Международният съд е създаден в града през 1945 г., а в Хага се проведе и друга международна среща: Конгресът на Европа, считан за една от първите стъпки към обединена Европа. 

В наши дни Хага все още е сърцето на холандското правителство и база за жилищните и работещи дворци на краля. Множество финансови, телекомуникационни и застрахователни корпорации избраха Хага за свое място на международни операции, а посолствата и правителствените сгради изпълват булевардите му. От своето скромно начало като място за лов, Хага наистина се е превърнал в център за просперитет и мир.

Хага е столица на Южна Холандия. Разположена е в западната част на страната в провинцията Южна Холандия С население 485 818 (1 011 459 с предградията  тя е трети по големина град в Нидерландия след Амстердам и Ротердам и заедно с тях е част от метрополиса Рандстад  

Хага е седалище на Първата (Сената) и Втората камара  на Генералните щати – нидерландския парламент Кралица Беатрикс също живее и работи в Хага. Министерствата и всички чужди посолства са там, а също така и Върховният съд , както и много лобиращи организации. Въпреки всичко това официална столица на Нидерландия е Амстердам, като това е упоменато в конституцията

Хага е седалище на няколко институции на Обеднинените нации

  • Международния съд  разположен в Двореца на мира  (Vredespaleis, чието построяване е финансирано от американския бизнесмен и филантроп Андрю Карнеги
  • Международен трибунал за военните престъпления в бивша Югославия
  • Международен наказателен съд
  • Организация за забрана на химическите оръжия

Други важни международни организации в Хага са Европол и Хагската академия по международно право

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.