Защо цветните квадрати са една от емблемите за Хага?

Всеки един турист посетил Хага е забелязал на различни сгради цветни квадрати композирани по различен начин. Мнозина си задават въпроса от къде идва това? Отговорът е от Пиет Мондриан. Най-голямата колекция на художника се намира в Хага Mondrian & De Stijl в Kunstmuseum Address: Stadhouderslaan 41

Грандиозната постоянна изложба Mondriaan & De Stijl показва как Мондриан еволюира от талантлив пейзажист в пионер в абстрактното изкуство. Можете да видите всеки етап от пътуването на Мондриан от зелени, реалистични пейзажи през ярко оцветени вятърни мелници до неговите световно известни абстрактни композиции с червени, жълти и сини форми.

Boogie Woogie на Мондриан е едно от произведенията, изложени в музея. Kunstmuseum показва и най-известното произведение на Мондриан: неговият незавършен шедьовър Victory Boogie Woogie . Мондриан го рисува, докато живее в Ню Йорк. Сред небостъргачите на този мегаполис той беше очарован от ритъма на boogie woogie. Той искаше да визуализира енергията на тази нова музика на платно. Мондриан работи върху рисунката във формата на диамант до няколко дни преди да умре, създавайки 574 цветни квадрата с боя, лента и картон.  Kunstmuseum не показва само творби на De Stijl. Със 150 000 произведения на изкуството той е един от най-големите музеи в Европа. Тук ще откриете топ произведения на икони на художници, включително Пикасо, Кандински, Моне и Франсис Бейкън.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.