Земеделски производители в Холандия искат обезщетение от Rabobank. От банката са категорични, че не отписват заеми

Група от дванадесет млекопроизводители иска обезщетение от Rabobank. Те смятат, че банката е трябвало да ги предупреди за рисковете от разширяване на бизнеса им при отпускане на заеми.

През 2013, 2014 и 2015 г. фермерите инвестираха в разширяването на своите ферми, но с въвеждането на система за контрол на фосфати те в крайна сметка успяха да отглеждат по-малко крави, отколкото искаха. Според земеделските производители, Rabobank е знаела за предложените строги регулации за емисиите и банката е трябвало да предупреди за това поради задължението си да се грижи за клиентите си.

Фермерите искат обезщетение от 100 000 евро до няколко милиона евро. 

Банката е изненадана от случая и казва, че все още не е получила призовка. Според банката предприемачите биха могли да предвидят, че растежът на техния бизнес ще нарасне до граници, които все още ще бъдат определени от правителството.

Банката също оспорва, че този вид бизнес заем попада под задължението за грижа за банките.

Отписвайте

Преди това GroenLinks призова банката да отпише тези заеми, отпуснати на фермерите. Банката отдавна е знаела, че има проблеми за земеделските производители и въпреки това разшири  финансирането през последните години.

Rabobank е най-големият кредитор на ферми. 85 процента от земеделските производители са в банката, с обща дължима сума от 26,1 милиарда евро през 2018 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.