Посланик Румен Александров пред участниците в събранието на държавите-страни по Римския статут на Международния наказателен съд в Хага

В периода 2-7 декември 2019 г. в гр. Хага се проведе 18-та годишна сесия на Събранието на държавите-страни по Римския статут на Международния наказателен съд, с участието на министри, държавни секретари, висши магистрати и посланици от 123 държави. Общия дебат в рамките на сесията бе открит от министърът на външните работи на Кралство Нидерландия г-н Стеф Блок, а от страна на ЕС участие взе министърът на външните работи на Финландия като ротационния председател на Съвета на ЕС. 

В своето изказване, ръководителят на българската делегация за сесията, Н. Пр. г-н Румен Александров, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Нидерландия,  изрази подкрепата на страната ни за дейността на Съда в борбата с безнаказаността за най-тежките престъпления по международното право и призова за универсалност на Римския статут. Подчертано бе също така, че България отдава голямо значение на избора на нов Главен прокурор на съда и на най-квалифицираните съдии на изборите през 2020 година.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.