Синдикати искат 30-часово работна седмица в Холандия. Вижте колко работим сега

Профсъюзът CNV призовава за 30-часова работна седмица. Такава по-кратка работна седмица би противодействала на стреса, отсъствията и злополуките, твърдят синдикалистите. Звучи добре, но работодателите са критични: с по-кратки работни седмици, техният персонал скоро ще бъде на разположение по-рядко на вече стегнат пазар на труда.

Синдикатът проведе проучване сред 3000 служители, в което почти половината от анкетираните посочиха, че са се разкъсвали  между работа, личен живот и други задължения. CNV също заключава, че работна седмица от 30 часа вместо 40 или 36 часа има широка подкрепа.

Колко часа всъщност работим средно? В Холандия работна седмица е от 35 часа или това се счита за пълен работен ден. Но средно работим много по-малко: 31 часа.

Това е така, защото почти половината от хората работят на непълно работно време, според данни на CBS: повече от 4,4 милиона души (включително над 3 милиона жени) работят по-малко от 35 часа седмично срещу повече от 4,5 милиона щатни работници , Жените работят средно по 26 часа седмично, мъжете 36 часа.

Работната ни седмица постепенно намалява през последните десетилетия . През 1996 г. работехме средно по 36,7 часа седмично, през 2010 г. тя бе намалена до 34,4 часа, а сега до 31 часа.

Според икономиста на труда Джоуп Шипърс това развитие съответства на движение, което продължава много по-дълго. „С увеличаването на просперитета, ние ще харчим повече за потребителски стоки и искаме повече свободно време. Това е така от втората половина на XIX век. Първо деца до определена възраст бяха освободени от работа, след това възрастните хора и след това започнахме да режем в часовете. Това движение просто продължава. „, коментира Шипърс.

Шипърс не изключи възможността за 20 години да видим 32-часова работна седмица като стандарт. 

Работете по-малко, печелете същата сума

Дългосрочният отпуск по болест поради преумора струва на работодателите много пари. Според TNO тази страна на разходите е била 2,8 милиарда евро миналата година, 300 милиона повече в сравнение с 2017 г.

Синдикатът също се надява, че с по-кратка работна седмица мъжете и жените ще могат по-добре да споделят задачите за грижи за семейството. Това може да улесни жените да направят кариера и да изградят по-добра пенсия.

Противниците на по-кратка работна седмица изтъкват, че Холандия вече има сравнително кратко работно време в сравнение с други европейски страни. И работодателите казват, че има нужда от по-дълга работна седмица поради недостига на пазара на труда.

Предложението за 30-часова работна седмица противоречи на плановете, които кабинетът представи в петък. Напротив, правителството иска холандските хора да работят повече, особено жените. С инвестициите, наред с други неща, трябва да се увеличи участието в труда. Това е необходимо, казва правителството, за да се противодейства на последиците от застаряването.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.