В Холандия – Важни законови промени за самостоятелно заети лица /ZZP/ от 1 януари 2020

От 1 януари 2020 г. предприемачите ще трябва да се справят с новите закони и разпоредби.  При самостоятелно заетите хора без служители се променят редица неща

Промяна на ставките на данъка върху дохода

Трите различни ставки, които сега имаме за данък върху дохода, ще бъдат заменени през 2020 г. с 2 ставки . Ако вашият общ доход е под 68 507 евро през 2020 г.? Тогава се прилага основната ставка от 37,35%. Доходът над този лимит пада в най-високата ставка от 49,5%.

Данъчните кредити се приспадат от получената сума на данъка. Отстъпката за работна ръка ще се увеличи на 3 стъпки от 2020 г. Точната сума зависи от доходите ви, но в най-добрия случай плащате нетни 234 евро по-малко данък през следващата година.
Общият данъчен кредит се увеличава на 2 стъпки със 78 евро през 2020 г. и с 2 евро през 2021 г. Това също означава, че плащате по-малко данък.

Моля, обърнете внимание! Действителната дата на тази (законодателна) промяна все още не е окончателна. Влизането в сила зависи от одобряването от долната и горната камара или от обявяването на общата заповед в наредба на Министерския съвет и от публикуването в Официален вестник или в Правителствения вестник.

Нов идентификационен номер по ДДС / btw-id / за еднолични търговци

Около 1,3 милиона еднолични търговци в Холандия получиха нов идентификационен номер по ДДС / btw-id / от данъчните власти през последните месеци. Този нов номер вече няма връзка с номера на социалното осигуряване (номер за обслужване на гражданите). 

Регистрирани ли сте в Търговската камара като едноличен търговец? Тогава вече сте получили новия идентификационен номер по ДДС от данъчните органи. Всички еднолични търговци ще получат  btw-id нов идентификационен номер по ДДС от данъчните органи преди 1 януари 2020 г. Вашият граждански номер на услугата (BSN-nummer) вече не може да бъде извлечен от този нов номер, което прави номера по-малко податлив на измама.

От 1 януари 2020 г. трябва да използвате новия номер и да го посочите във фактурите и уебсайта си. Използва се също за вътреобщностни транзакции (търговия в рамките на ЕС) и други транзакции въз основа на регламентите на ЕС. Идентификационният номер за ДДС се състои от 14 знака: код на държавата NL, 9 цифри, буквата „B“ и контролна цифра от 2 цифри.

Отсега нататък използвате стария ДДС номер като данъчен номер за продажбите на вашата компания, ако комуникирате с данъчните власти.
Дори и да стартирате едноличен търговец след 1 януари 2020 г., ще получите 2 номера. Данъчният номер за продажбите за комуникация с данъчните власти и идентификационният номер за ДДС, който да посочите на уебсайта си и фактури.

През последните години защитата на неприкосновеността на личния живот и измамите с идентичността, наред с други неща, повдигнаха съпротива срещу използването на номера на услугата за граждани в ДДС номера на едноличните търговци. 

Списък на вашия уебсайт

Като едноличен търговец можете да пропуснете номера на данъка върху продажбите на вашия уебсайт или интернет магазин през 2019 г. Въпреки че всъщност е задължително за доставка до потребителите. Нидерландският орган за потребителите и пазарите (ACM) контролира това, но не дава приоритет на прилагането.

Какво да направите преди 1 януари 2020 г.

От 1 януари 2020 г. използвате новия си идентификационен номер по ДДС само във всички контакти с клиенти и доставчици. Затова помислете за:

  • Включително вашия идентификационен номер по ДДС във фактури и бланки.
  • Споменаването (отново) на Вашия идентификационен номер по ДДС на вашия уебсайт или уебсайт.
  • Информиране на вашия счетоводител или счетоводител.
  • Включете променени идентификационни номера на ДДС на клиенти и доставчици в своите записи.
  • Предайте своя идентификационен номер по ДДС на (чуждестранни) доставчици.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.