Наемите на жилища в Ротердам паднаха. Каква е тенденцията в Хага и другите градове

Според последния Rent Monitor от жилищната платформа Pararius, наемите в цялата страна в свободния сектор не се увеличават толкова бързо, колкото са били през последните години. В Ротердам дори наемите паднаха за първи път от много години насам. Въпреки че наемите падат през третото тримесечие (Q3) в Ротердам, което прави 3,4 процента по-евтино наемането на място в сравнение със същия период на миналата година, наемите на други места в страната се повишават средно с 3,6 процента на квадрат метър в сравнение с третото тримесечие на 2018 г. Средното увеличение е много по-ниско от това на пазара за препродажба на имоти, който в Q3 достигна 7,2 процента.

Като цяло увеличението на наемите се забавя в големите холандски градове , като Утрехт е единственият градски конгломерат, където наемите са над средното за страната. Там наемите се повишиха с цели 8,6 процента. За сравнение, наемите в Амстердам се повишиха само с 2,8% до 23,47 евро на квадратен метър – все още изключително скъпи, но с много по-малко увеличение, отколкото в предишните тримесечия.

В Хага  наемите са се увеличили само с 2,1 процента през третото тримесечие, което прави средно 16,24 евро на квадратен метър. Според Парарий „Умереното увеличение на цените в повечето големи градове изглежда подсказва, че сега е достигнат таван на цените.“

В по-малките градове се отчитат големи скокове в цената

Докато увеличаването на наемите се забавя в по-големите градове, по-малките отчитат доста масивни скокове. Вземете Hoofddorp, наемите нараснаха със 17,5% в сравнение с Q3 миналата година. Все пак това е повече от шест евро по-евтино на квадратен метър от Амстердам. В  Делфт цените също се покачват, достигайки 10,2% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Същата тенденция се наблюдава в Zoetermeer и  Лайден,  където цените са се увеличили съответно с 11,2 процента и 6 процента през третото тримесечие на 2019. Според Джаспър де Гроут, мениджър на Pararius, това е логична стъпка която хората правят и търсят компромиси не само с характеристиките от квартирата, която търсят, но и местоположението, когато цените в големите градове стават твърде високи, хората започват да наемат жилища в околните по-малки градчета.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.