В Холандия затвориха една от последните топлоцентрали на въглища. Милиони отпусна правителството за обезщетение

Преди няколко дни за последно се вкараха въглища в пещите на  електроцентралата в Хемвег. Амстердамската електроцентрала произвежда електричество в продължение на 25 години, но сега е затворена, за да отговори на климатичните изисквания.

Пушекът над комина, който се виждаше от години от големи части на Амстердам и Заанстад ще изчезне.  Приблизително 200 служители остават без работа до края на годината.

От известно време вече беше ясно, че централата трябва да се затвори. Въглищата са най-замърсяващи от всички изкопаеми горива. А електроцентралата Hemweg не е малка: отделя 3,3 мегатона CO2 годишно. 

Затварянето стана толкова бързо след решение на върховния съд по жалба на еко организацията Urgenda 

Преди повече от година правителството реши, че Амстердамската електроцентрала може да остане отворена до края на 2024 година. 

 С решението си Върховния съд, задължава правителството да гарантира, че Нидерландия ще освобождава поне една четвърт по-малко парникови газове до края на 2020 г., отколкото през 1990 г. Така не само се затваря Hemweg по-рано, но се иска в крайна сметка да се затворят другите четири електроцентрали на въглища в Холандия.

Vattenfall и служителите изпитваха големи затруднения с ранното закриване.  Тогава кабинетът реши да предостави 52,5 милиона евро обезщетение за Vattenfall. Друг фактор е, че компанията, за разлика от управителите на други електроцентрали на въглища, трябваше да се затвори бързо. Освен тази сума, правителството предоставя и пари на разположение, за да помогне на служителите да намерят друга работа. 

Работниците в централата са герои и режисьорът Рууд Снелдерваард от „Хемвег-8“ подчертава, че затварянето е „емоционален процес“. „Van Snelderwaard има идеята да постави служителите в светлината на прожекторите още веднъж, буквално. Художник е направил портрети на работниците в натурален размер, които са сложени по високите стени на централната и ще останат там до края на годината.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.