В Хага 45-общински съветници управляват 2.5 милиарда евро, а в България…….

Общинският съвет представлява населението на Хага и заедно с екипа на кмета формира борда на общината.

Общинският съвет е най-висшият административен орган на общината. Общинският съвет на Хага има 45 членове от 15 групи в момента. Членовете на съвета се избират от населението на Хага на всеки 4 години. Общинският съвет определя общите очертания на общинската политика и проверява дали кмета и алдермените правилно прилагат политиката.  Общинският съвет също решава как се изразходват парите от бюджета, който за Хага е в размер на близо 2.5 милиарда евро/ за справка на София е малко над 1 милиард лева или 500 хил. евро/. Общинските съветници в София са 61.

Общинският съвет на Хага се събира на всеки 3 седмици в четвъртък вечерта в заседателната зала на кметството. Срещите са публични. В началото на срещата жителите и заинтересованите страни могат да обсъждат теми от дневния ред. Заседанията на съвета и комисиите могат да се следят на живо онлайн и могат да бъдат гледани след това./ В България има много места, където това не се случва и заседанията са закрити/. Ръководството на Общински съвет –Хага е от 5-ма души, като  те подготвят дневния ред и определят кога общинският съвет ще обсъжда темите. 

В България Общинският съвет е орган на местното самоуправление в дадена община. Всяка една община независимо от това колко жители е има и Общински съвет. Броят на съветниците в един общински съвет се определя според населението на общината, като може да е от 11 (за община с население до 5000 души) до 51 (за община с над 160 000 жители). За Столичната община броят е специално определен от закона – 61 души. В България общинските съветници на почти всички места получават заплати от 300 лева нагоре, не че са много, но какво управляват всички знаем. Отделна тема е колко е броя на държавната администрация в Холандия / около 20 000/и как близо 400 000 държавни и общински служители в България неуморно работят за благоденствието на …. народа, срещу заплати над средните за страната.

Вижте още Добра новина: Повече пари за здравни помощи ще получите през 2020 в Холандия. На какви условия трябва да отговаряте

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.