Добра новина: Повече пари за здравни помощи ще получите през 2020 в Холандия. На какви условия трябва да отговаряте

Много хора имат право на надбавка, като за миналата година това бяха 4,5 милиона души. Но кога се класирате за тези помощи? Добра новина сега е, че възстановяването на средства през следващата година ще бъде малко по-високо, отколкото през 2019 г. 

С доход по-малък от 30 481 евро годишно, имате право на надбавка за вашата здравна застраховка и се приспада през следващата година. Ако имате партньор за обезщетения, вашият съвместен доход не може да надвишава 38 945 евро. Размерът на здравноосигурителните надбавки, които получавате на месец, зависи от доходите ви. Надбавката за здравеопазване намалява с по-голям доход. Ако спечелите до 21 000 евро, тази година ще имате право на 104 евро на месец – 5 евро на месец повече от тази година. Ако печелите 30 000 евро, това са 7 евро повече . Ако имате партньор за обезщетения, възстановяването на разходите за здравеопазване е по-високо. Ако колективно спечелите 21 000 евро, през следващата година ще имате право на здравна помощ от 199 евро, 7 евро повече от тази година. Ако общият доход е 38 500 евро, имате право на 6 евро повече на месец отколкото получавахте през 2019.. На уебсайта на данъчните органи ще намерите  преглед на месечните суми за 2020 г.

Имате право на надбавка само ако вашите активи (спестявания, акции и стойността на ваканционен дом) не надвишават 116 613 евро. Максималният капитал заедно с партньор за надбавка не може да надвишава 147 459 евро. Ако стойността на вашите активи на 1 януари 2020 г. е по-висока от горните суми, няма да имате право на здравно обезщетение за цялата година.

Много хора забравят да кандидатстват за тази надбавка. 100 млн евро не се връщат

Изследване в сравнение с сайта Independer по-рано тази година показва, че около  450 000 души с право на надбавка за здравеопазване през 2018 г. не са кандидатствали за него. „Не очаквахме, че ще има толкова много“, казва говорител на институцията. Онлайн финансовата платформа изчисли, че холандският народ оставя такси за 100 милиона евро. Има различни причини, поради които надбавката не е била използвана. Оказа се, че жителите с ниски доходи се колебаят да кандидатстват за това от страх, че по-късно ще им се наложи да върнат обезщетението. Хората с по-висок доход често не осъзнават, че имат право на това.

Хората, които се нуждаят от най-много пари, оставят най-много пари зад себе си

До 1 септември 2020 г. е възможно да кандидатствате за надбавката за здравеопазване за 2019 г.За да кандидатствате за здравно осигуряване, трябва да сте навършили 18 години, да имате нидерландска полица за здравно осигуряване и холандско гражданство или валидно разрешение за пребиваване. Надбавките се изплащат всеки месец на 20-и. Изключения са юли (22-07) и септември (21-09).

Имате ли проблеми с плащането на месечната премия за здравно осигуряване? Освен да кандидатствате за надбавки за здравно осигуряване, винаги е разумно да проверите дали текущата ви здравноосигурителна полица все още отговаря на вашето положение и не плащате прекалено много:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.