Цените на жилищата в Холандия през 2019. Какво очакват експертите в бъдеще ? Да купувате или да продавате?

И през 2019 година в Холандия  цените на жилищата продължиха възходящата тенденция, но далеч по-умерено в ръста/ 4-7%, което  означава, че средната цена на къщата през 2019 г. е била по-висока от 300 000 евро.  Така цените продължиха да се покачват, но не толкова, колкото миналата година.

Средната цена на къща в Холандия през 2018 нарасна до 298 000 евро. Това бе ръст от почти 10%, според Холандската асоциация за ипотечни посредници (NVM). От дъното през юни 2013 г., жилищата скочиха с 33%.

Изглежда „лудостта“ на пазара на жилища малко се забавя, казва председателят на NVM Гер Хуккер. „Виждаме, че нарастваща част от купувачите на жилища не може или няма да бъде в крак с непрекъснатото повишаване на цените“. 

Вижте още Добра новина: Повече пари за здравни помощи ще получите през 2020 в Холандия. На какви условия трябва да отговаряте

Потенциалните купувачи на жилища обаче все още имат сравнително малък избор. Търсенето е по-голямо от офертите и това задържа пазара на жилища все още донякъде пресилено високо. Миналата година са продадени 214 000 къщи. Това е с 11% по-малко в сравнение с 2017 г.

Според данни на кадастъра на Холандия, общият брой на жилищата, продадени през септември 2019 г., е 18 313. Това е с над 11 процентаповече в сравнение със септември 2018 г. През първите девет месеца на тази година са продадени 158 872 жилища, което е намаление с близо 2 процента в сравнение със същия период на 2018 година.  

Какво ни очаква? Да купувате или да продавате!

Към края на 2019 година Интересен анализ може да бъде направен за Амстердам. Амстердам често е предшественик на пазара на жилища и следователно прогнозен показател.

 Средната цена на къщата в Амстердам е спаднала и то  с 3,8%. Също така, значително повече жилища бяха продадени в сравнение с второто тримесечие на 2018 г., според данни на Холандската асоциация за недвижими имоти (NVM). Това знак ли е, че жилищният пазар се охлажда или цените на жилищата вероятно дори падат? 

Обяснението за това падане на средната цена на жилищата може да се търси и в това, че  жилищата, които се продават са извън (скъпия) централен пръстен. Средно тези домове са много по-евтини, да речем между 250 000 и 400 000 евро. Ето защо средната цена на жилищата в Амстердам е спаднала. Забележителното е също, че броят на домовете за продажба в Амстердам рязко се е увеличил, с почти 50%. Общо сега се продават около 4 000 жилища. Разширяването на предлагането означава, че пазарът на жилища в Амстердам не е толкова стегнат, колкото преди година. Цените в най-горния сегмент на пазара на жилища в Амстердам изглежда са достигнали таван.

Ситуацията в Амстердам традиционно предсказва какво ще се превърне в национална тенденция на пазара на жилища през следващите години. Възходящият натиск върху цените след кризата се разпространи като див пожар; първо в Рандстад, а след това и в останалата част от страната. Следователно е трудно да се каже дали това е самостоятелен инцидент или знак за нещо по-голямо.

Други големи градове и в цялата страна

Цените в други големи градове също са се повишили, но не толкова бързо, колкото в предишните времена. Данни от статистиката на Холандия (CBS) и от Службата за поземлени регистри потвърждават това. Тези цифри се основават на прехвърляне на собственост при нотариуса (NVM основава данните си за времето на продажбата, което е по-рано и може да се различава по седмици или дори месеци), но дори и тук изравняването е видимо.

Въпреки че през последните години увеличението на цените на жилищата е по-високо, жилището през второто тримесечие на 2019 г. все още струва значително повече, отколкото през предходната година. В големите градове цените в Утрехт нараснаха с 9,7%. Домовете в Ротердам и Хага също бяха с над 9% по-скъпи. Средното за страната е 7,2%.

Пазарът се охлажда

Цените на жилищата продължават да се покачват в останалата част на Холандия, но с по-бавни темпове от преди. Питър Boelhouwer, професор по жилищните системи в TU Delft, очаква цените на жилищата да се стабилизират в цялата Холандия до една и половина две години. „Амстердам и другите големи градове винаги са малко по-напред от останалата част на Холандия. Цените се покачват по-рано и отново по-рано падат.“

Според председателя на NVM Гер Джаарсма, сега е „добро време за продажба“. Той не е единственият, който мисли така, според данните от продажбите. През миналото тримесечие почти 39.200 жилища смениха собствениците  си в Холандия, с 2% повече в сравнение с предходната година. Много инвеститори смятат, че е подходящ момент за продажба сега. 

Ново или старо жилище

Броят на новопостроените жилища, които са продадени, е намалял с 13%., за разлика от старите.

Председателят на NVM Гер Яарсма обвинява спада във високите цени. Цената за средностатистически дом за ново строителство нарасна до 387 000 евро; увеличение от 17%: „Средната къща за ново строителство е била 80 000 евро по-скъпа от средно съществуващото жилище . Обикновено разликата в цените между тези два типа къщи е около 20 000 евро.“Тези високи  цени са резултат от високите разходи за персонал, строителство и земя. 

3-то тримесечие 2019г      
           
Развитие
 в сравнение с предходната година                   
 Брой продадени жилища  36 365 + 0,9%                                           
 Брой имоти за продажба 38 159 -13.9%
 Средна продажна цена 313 000 евро + 7,2%
 Време за продажба на продадени имоти   38 дни 
градСредна ценаНараства
Амстердам€ 448,0008%
Алмере€ 271,00010%
Бреда€ 297,0007%
Хага€ 309,00010%
Айндховен€ 300,0008%
Грьонинген€ 237,0008%
€ 348,0007%
Маастрихт€ 213,0007%
Ротердам€ 271,00017%
Утрехт€ 346,00013%

Ипотечните лихви все още намаляват

Това, което със сигурност спада, са лихвените проценти по ипотечните кредити. През изминалия месец процентите отново се понижиха леко. Не по-малко от 26 доставчици на холандския ипотечен пазар понижиха лихвения процент по ипотеката един или повече пъти.  Средната лихва за 10-годишна фиксирана ипотека с NHG вече е 1,5%. За 20 години процентът е около 2,1%, а за 30 години е само малко по-висок, средно 2,4%. Без NHG (Национална ипотечна гаранция), ставките са по-високи.

Краят на намалението на лихвите все още не се вижда. Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) е загрижен за бъдещето на икономиката и иска да предложи нови стимулиращи мерки. Едно от тях е коригирането на лихвения процент. Най-важният лихвен процент вече е отрицателен (- 0,4%) и се очаква да намалее още повече. Това е благоприятно за купувачите на жилища, тъй като обикновено ипотечните лихвени проценти следват тази линия.

Това обаче е лоша новина за хората, които имат спестявания, тъй като спестяването на печалба на практика няма. Най-високата степен на спестявания вече е 0,27% (Bunq), най-ниската 0% (Triodos). В големите банки все още получавате 0,03%.  В интерес на истината, това вече ви струва пари. Инфлационният процент е около 2%, а държавният данък върху вашия капитал (над 30 k) е около 0,5-1% (в зависимост от размера на спестяванията), което означава, че губите около 3% от капитала си годишно. Тоест, ако имате спестени пари е по-добре да ги инвестирате краткосрочно за около две години в жилище, отколкото да ги държити в банка.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.