На 1-ви януари хиляди скочиха в ледените води на Северно море, сред тях и десетки българи

На първи януари повечето предпочитат уюта на дома и леглото, след празненствата по посрещането на Новата година.Холандците обаче правят друго – къпят се в морето. Плажът на Шевенинген е като през лятото близо 10 000 – млади и стари, мъже, жени, деца  – влязоха във вълните. Плуваха по няколко метра или просто си намокриха краката при температура около 2 – градуса на въздуха, но веселбата е  бе неотразима.

Най-голямото гмуркане в Холандия
В Холандия 1 януари традиционно се празнува с гмуркане за Нова година („Nieuwjaarsduik“). Колкото и да е студено, поне 25 000 души се потопят в замръзващата вода всеки януари. В Холандия има над 60 места, където можете да скочите в морето или езерото. Най-голямото гмуркане се провежда на плажа на Шевенинген.
Холандска традиция
Холандската традиция започва през 1960 г. в Zandvoort, когато клуб по плуване решава да започне годината свежа с потъване в морето. Новогодишното гмуркане получи национално внимание, след като голяма марка супа реши да го спонсорира. От този момент нататък броят на участниците и локациите се увеличава всяка година.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.