Вдигат общинските данъци върху жилищата

Пазарът на жилища често беше в новините миналата година, защото недостигът на жилища на места е голям, а цените се повишиха до рекордно високи нива. Ако искате да купите къща през 2020 г. или вече имате свой собствен дом – трябва да знаете, че

общинските данъци се покачват. Данъкът върху имотите (ozb) ще нарасне средно с 4 процента през 2020 година. Това е почти два пъти повече, отколкото през 2019 г. и далеч над очакваната инфлация от Централното бюро за планиране (CPB) от 1,3 процента през 2020 г. Данъкът за отпадъци също се увеличава с 8 процента в национален мащаб. 

От няколко месеца собствениците на жилища могат да кандидатстват за субсидия, за да направят дома си по-устойчив или субсидия  за повишаване на енергиината ефективност. От 1 януари 2020 г. котелът на пелети и този за биомаса вече няма да попадат в  схемата ISDE. В течение на годината (все още не от 1 януари), топлинният фонд също ще бъде на разположение. Това не е субсидия, а заем при лихвен процент, съпоставим с този на ипотеките.  Собствениците на жилища могат  според плановете на правителството да заемат до 25 000 евро. Схемата за слънчевите панели всъщност трябваше да изтече през 2020 г., но беше решено да се продължи до 2023 г. и след това постепенно да се намали до 2030 г. Ако генерирате повече енергия от използваната, можете да я върнете към енергийната мрежа. Това е изгодно за собствениците на слънчеви панели. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.