Иран отвърна на удара и извърши ракетна атака срещу американска база

Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф заяви, че ракетният удар по базите в Ирак са мярка за самозащита на страната му, като той подчертава, че Техеран не се стреми към „ескалация или война“. „Иран предприе и прилага съразмерни мерки за самоотбрана в съответствие с член 51 от Устава на ООН, като удари базата, от която беше извършено страхливото въоръжено нападение срещу наши граждани и висши длъжностни лица“, написа Зариф в Twitter. „Ние не се стремим към ескалация или война, но ще се защитим от всяка агресия“, добавя той. Междувременно, стана ясен броят на ракетите, които Иран е изстрелял по американските бази в Ирак. Изстреляни са 15 балистични ракети, 11 от които са попаднали в целта, съобщи Fox News, позовавайки се на Централното командване на въоръжените сили на САЩ. Според информацията, десет ракети са ударили територията на базата „Айн ал Асад“ в провинция Анбар, а една – територията на базата в Ербил. Още четири са изстреляни по базата в Ербил но не са достигнали целта си.

В същото време Корпусът на стражите на ислямската революция (КСИР) на Иран обяви операция „Мъченикът Сюлеймани“ срещу американските военни, замесени в смъртта на командира на специалното звено „Ал-Кудс“ генерал Касем Сюлеймани в Багдад.


Освен това, Иран заплаши да атакува Израел и ОАЕ като следваща фаза от операцията. КСИР счита Израел за съучастник в убийството на Сюлеймани. „Като част от това престъпление ние не разглеждаме Израел отделно от Съединените щати“, се казва в съобщението на организацията.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.