40 години от паметната българска победа на Пепи Попангелов

На днешния ден през 1980 г в Ленгрис Петър Попангелов печели единствената българска победа за Световната купа в алпийските ски. В немския курорт Пепи финишира с 0,49 сек пред втория Александър Жиров и на 0,75 пред легендата Ингемар Стенмарк (Шв), който е трети.
В богатата си кариера Попангелов има 11 подиума за Световната купа от 50 старта. Дебютът му за СК е на 10 януари 1977 г в Берхтесгаден (Гер), където с 65-и стартов номер завършва 10-и в слалома. През същата година печели и Европейската купа.
„Най-ценната ми победа е първото място за Световната купа в Ленгрис (Германия) на 8 януари 1980 година – спомня си Пепи. – Там беше най-трудно и се караше с най-високо качество. Голяма беше емоцията и на двете шести места на олимпиадите в Сараево и Калгари. Имам още много победи над големите звезди на по-малки състезания, защото когато нямаше стартове за Световната купа, карахме на по-малки състезания. И сега обаче най-много се радвам на купата от Ленгрис. Тя е на централно място на камината в хотела ни в Боровец. Всеки път като мина край нея я гледам и й се радвам”, споделя Попангелов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.