В Нидерландия цените растат по-бързо от заплатите

Потребителските цени се повишиха средно с 2,6 процента миналата година в сравнение с година по-рано. Това означава най-голямото увеличение на потребителските цени след 2002 г., според Централното статистическо бюро (CBS).

Холандската инфлация беше една от най-високите в еврозоната. Статистическото бюро отбелязва също, че за първи път от пет години увеличението на заплатите в Холандия е по-малко от покачването на потребителските цени. Според временните данни заплатите в колективния трудов договор се увеличават средно с 2,5 процента на годишна база.

По-голямото покачване на потребителските цени се дължи главно на разстежа на цените на храните и напитките. За хранителни продукти и безалкохолни напитки в супермаркета трябваше да платите средно с 4 процента повече от 2018  Според CBS това е било най-силното увеличение на цените за повече от десет години.

Освен това средното увеличение на цените в ресторантите, кафенетата и фирмените столове беше 4.6 процента. По-голямото увеличение на цените на храните и напитките е свързано с увеличаването на ниската ставка на ДДС от 6 на 9 процента от 1 януари 2019 г.

Стоките и услугите, които бяха обект на ниската ставка на ДДС, бяха средно с 4,1 процента по-скъпи през 2019 г., отколкото през 2018 г. През същия период увеличението на цените на продуктите, които бяха обект на високата ставка на ДДС, беше средно 2,3 процента.

Електричеството беше средно с 15,7 процента по-скъпо през 2019 г., отколкото през 2018 г. Увеличението на цените за газ беше средно 10,6 процента. Отчасти това се дължи на по-високите нива на доставка и по-високите данъци върху газ и електричество.

Не всичко стана по-скъпо, подчертава CBS.  Мобилната телефония, аудио и видео оборудване също поевтиняха.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.