Много фермери от Нидерландия обмислят преместване в чужбина. Ако не бяхме унищожили в голяма част земеделието си можеше да презентираме и България

Все повече фермери обмислят да продадат бизнеса си в Холандия и да започнат отново в чужбина. Със сигурност поради последните проблеми с азотните емисии и еко-санкции, мнозина се чудят дали бъдещето им все още е в Холандия. Interfarms отчита, че все повече фермери проучват възможността за емиграция. 

Холандия помни такива емигранти от 80-те и 90-те години, когато 300 семейства на фермери бягат годишно, броят на напусналите пада до около 30 годишно в началото на този век. Поради еко политиката за фосфати, която влезе в сила през 2015 г., сега вече около 75 годишно местят бизнеса си. 

Земеделският производител Ленър дьо Хаан (45) от Беерта в Гронинген вече е взел решението, заминава за Канада през март:Той споделя, че фермерите в неговия квартал също мислят за емиграцията. Всяка година Interfarms подпомага няколко десетки фермери за преместване в чужбина и вижда ясно увеличение. Най-популярните страни са Германия и Дания, но нараства интересът към Канада. Други места за бизнес, където се продават разработени земеделски ферми са Франция, Словакия, Унгария, Австралия и Уругвай.

Земеделският брокер Хендрик-Ян Ахтерхоф нарича въвеждането на фосфатната политика като повратна точка. „Това доведе до значителни увеличения на разходите, което направи нерентабилно някои да продължават бизнеса си тук. Те се почувстваха в неизгодно положение, точно защото инвестираха в модерни конюшни, които отговарят на всички изисквания на околната среда и хуманното отношение към животните. Проблемът с азота сега води до нови мерки, които още повече затрудняват стопаните да управляват бизнеса. „.

По всичко личи, че нагласите на холандците да инвестират в чужбина ще се засилват. Сега е момента да се презентира и България, колкото и налудничаво да звучи за някои! Щеше да бъде лесно, ако имаше много работещи земеделски стопанства, защото към това е интереса, но те останаха толкова малко.Сега имаме много пустеещи земи, порутени сгради и разбита инфраструктура. През последните години масово избихме овце, кози и прасета. Но пък може и това да привлече инвеститори – готови за приключения. А данъците – те са гордостта на управлението ни, но явно не стигат за привличане на хора готови да вложат пари в дългосрочен план . Както се казва Фолксваген отиде в Турция, Мерцедес в Русия, а у нас само боклука на Западна Европа.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.