След отнетите от родителите българчета в Холандия и Германия, държавата обмисля механизъм за действие при подобни случаи

Социалната министърка Деница Сачева обобщи, че трябва да се въведе държавен алгоритъм за действие при отнемане на българчета в чужбина, които, по думите й, зачестяват. Конкретна информация социалната министърка обеща да предостави през следващата седмица. Повод е случаят в Германия
където на  9-и през нощта е получен сигнал в нашата консулска служба, че е отнето 7-месечното бебе на българско семейство в Германия.Това, което на този етап съветваме, е всички граждани, които имат различни казуси със социални служби на други страни, да сезират ДАЗД, така че тя да координира действията на адвокатите, консулствата и защитата на гражданите“, посочи социалният министър.

Припомняме, че миналата година нашумя много и случаят в Холандия с българчето Атила. Последният протест бе в София преди седмица.

Десетки хора се събраха пред посолството на Кралство Нидерландия, с искане за връщане на отнетото от холандския съд преди  почти  седем години българско дете. Недоволните бяха категорични, че вече 14-годишният Атила трябва да бъде върнат у нас при биологичния си баща Николай Карбанов. Те настояват и българската държава в лицето на външно министерство да упражни всичките си права, за да съдейства на бащата в битката за сина му.

Припомняме, че житейската драма на 46-годишният полицай от Четвърто районно управление в столицата датира от 2013-та година, когато съпругата Карбанов се развежда със съпругата си Веселина Георгиева. Тя завежда и множество дела срещу него за упражняване на домашно насилие, които обаче губи у нас, като според българските магистрати няма данни за физически тормоз от страна на полицая над семейството му.

Същата година Георгиева успява да изведе незаконно, без разрешението на бащата 8-годишното тогава момче в Холандия. Пред холандски съд тя отново завежда дело за домашно насилие , което печели. Така бащата губи правото да вижда сина си, въпреки че българският съд е присъдил на него упражняването на родителските права. 

С днешната дата, близо седем години Карбанов не е виждал сина си, а след смъртта на бившата му жена, която умира при катастрофа в началото на 2015-та година, Атила е настанен при приятелка на майката. По-късно социалните служби в Нидерландия свалят доверието си от въпросната приятелка и местят детето.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.