44 общини в Холандия са акционери в Eneco. След продажбата Хага получава 675 милиона евро за акциите си. Милиони и за другите общини

Японският консорциум Mitsubishi Corporation и Chubu Electric Power Co. Inc. поема Eneco за 4,1 милиарда евро. Следователно Хага, който притежава 16,55 процента от акциите на енергийната компания, ще получи 675 милиона евро. За сравнение: общият бюджет на общината за 2020 г. е 2,5 милиарда евро

Общини и процент на дяловете

 31,69% Ротердам 2,44% вид холандски фаянс
 16,55% Хага2,34% Zoetermeer
 9,05% Дордрехт 2,14% Nissewaard
 3,44% Leidschendam-Voorburg 2,10% Pijnacker-Nootdorp
3,38% Lansingerland 2,04% Hoeksche Waard 

За какво ще бъдат разпределени получените милиони. 50 милиона от парите на Eneco са за достъпно жилище и десет милиона евро за подобряване на услугите на общината чрез ИКТ. 50% от останалата част от парите се използват за подобряване на устойчивата мобилност, 30% за устойчивост и енергиен преход и 20% за подобряване на големите строителни планове в града.

Eneco Groep NV , е холандска енергийна компания с над 3000 служители през 2018 година. Eneco работи в Холандия, Великобритания, Германия. Белгия. Централният офис е в Ротердам а акциите се държат от 44 холандски общини.

Eneco е основана на 01.01 1995 г  под името ENECO, като сливане на енергийните компании от Хага, Дордрехт и Ротердам. ENECO означава „Енергетика и комуникация“. През юли 2000 г. ENECO NV се сля в резултат на политиката за либерализация на нидерландското правителство с шест други регионални енергийни компании. Тъй като кабелните дейности бяха продадени на UPC през същата година, името беше променено на ENECO Energy. През 2000 г. Eneco Energiebedrijf Midden-Holland пое EMH от Gouda и Gas Distribution Zeist en Omstreken (GZO). През 2003 г. Eneco включи базираната в Утрехт енергийна компания REMU. Това стана възможно благодарение на капитала, освободен от продажбата на кабелните дейности на UPC. ENECO Energie стана третата най-голяма енергийна компания в Холандия и доставчик в три от четирите големи града.

В средата на 2008 г. компанията започна да обръща повече внимание на устойчивата енергия. На 15 юни 2009 г. бе обявено, че Eneco Holding пое части от фалиралия Econcern. Eneco Holding закупи части от компаниите Evelop с вятърни електроцентрали и част от дейностите по биомаса , Ecostream за слънчева енергия и Ecofys за съвет относно устойчивостта. Това добави устойчив набор от дейности за компанията в Холандия, Германия, Белгия, Франция и Обединеното кралство. Ecofys беше поставен в отделна (четвърта) основна компания, за да гарантира независимостта на консултативната работа.  

През януари 2017 г. Eneco взе 50% дял в немската компания LichtBlick. Компанията от Хамбург доставя зелена енергия за 645,000 клиенти и разработва софтуер енергия. Самият LichtBlick няма производствени мощности и предлага електричество от южните немски водноелектрически централи . LichtBlick постигна оборот от 670 милиона евро през 2015 г. 

На 21 февруари 2018 г. Eneco и E.ON обявиха, че Eneco, с 200 000 частни клиенти, ще поеме офиса за продажби на E.ON. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.