В Холандия искат повече възможности за законно тестване за наркотици и алкохол на работниците в различни отрасли

Не е позволено, но поне десетки компании в пристанищата и в химическата промишленост го правят – тестват дали служителите са под въздействието на алкохол или наркотици. Компаниите правят това, защото смятат, че безопасността е по-важна от личния живот на служителите.

Европейските правила за поверителност на AVG, които влязоха в сила преди година, забраняват на компаниите да тестват персонал за алкохол и наркотици. Позволено е само ако има специална правна уредба и това е само за ограничен брой професии, като пилоти, машинисти и капитани на кораби. 

„Тестваме за алкохол и наркотици, но се опитваме да предприемем възможно най-много мерки, за да гарантираме неприкосновеността на личния живот. Например, тестовете се обявяват предварително, хората са избрани на случаен принцип, става анонимно и няма данни да се съхраняват или регистрират. „, коментират представители на различни компании.

„Нашите членове се сблъскват с противоречащо законодателство: от една страна законодателството за защита на личните данни, а от друга – законодателството за безопасност. За нас безопасността винаги е на първо място“, казва председателят на Deltalinqs Стивън Лак. „Ние вярваме, че долната камара трябва да измени закона.“

“Преди няколко седмици кранист миришеше на алкохол и трябваше да направи тест за алкохол от работодателя.Оказа се, че е с 2,5 промила алкохол в издишаният въздух.“ Това е приблизително десет до дванадесет чаши бира.  Наши клиенти заявяват, че между 5 и 8 процента от служителите тествани имат положителна проба за някоя от  групите наркотици.”

Поради това работодателските организации VNO-NCW и MKB Nederland искат правителството да уреди повече възможности за законно тестване от страна на компаниите. Според работодателите настоящата ситуация създава потенциално опасни ситуации за служителите, местните жители или дори за непрекъснатостта на комуналните услуги. Но дали и как правителството ще направи това, все още не е ясно. Министър Деккер наскоро каза, че кабинетът обсъжда темата със синдикатите и работодателите. „Ще обсъдим конкретните случаи, в които има нужда от провеждане на тестове за алкохол и наркотици от съображения за безопасност. Това трябва да отчита интересите на служителите при защита на личния им живот.“

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.