Rabobank връща 78 хил.евро на „ужилен” от хакери спортен клуб. От Националният център за киберсигурност съветват да внимавате и с Citrix

Клубът ABA Jeu-de-Boules в Rijswijk получава обратно откраднатите 78 000 евро от Rabobank, това съобщи касиерът Жак ван ден Брук. 

Преди няколко дни банковата сметка на клуба и неговата собствена  сметка са изпразнени от престъпници. Той е  хванат с фишинг имейл.Щетите възлизат на повече от 78 000 евро. За пореден път полицията и финансовите институции алармират да бъдете особено внимателни при подобни мейли. Кибер атаките в Холандия зачестиха през последните месеци.

Софтуерната компания Citrix предупреди клиентите след откриване на теч. Националният център за киберсигурност на Министерството на правосъдието и сигурността предупреждава също за това.  Софтуерът Citrix се използва за влизане в бизнес системи, например от хора, които работят от дома. Миналия месец се оказа, че има нарушение на сигурността и че хакерите могат да го използват за влизане и заразяване на корпоративни мрежи. В сряда се разбра, че хакерите се стремят към системите на медицинския център Leeuwarden и община Zutphen. Вероятно е имало много повече атаки; охранителната компания Fox-IT заяви в сряда, че вижда „огромен пик на атаките“. Според NCSC „в момента има активна злоупотреба с намерените уязвими места“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.