Прокуратурата в Хага дава 10 000 евро награда за информация , която ще доведе до разкриване на група извършила редица въоръжени грабежи

Главният прокурор в Хага предложи награда от 10 000 евро за за информация , която ще доведе до разкриване на група извършила редица въоръжени грабежи. Колите които са използвани са крадени и полицията би искала да чуе дали някой знае къде са били колите между времето на открадването им и грабежите. Полицията вижда много прилики между въоръжените грабежи. Част от плячката е възстановена и редица заподозрени са арестувани, но полицията се опитва да открие цялата група. 

Първата атака  е във вторник, 14 май 2019 , в Алберт Хаййн на Парижсплайн в Хага. Вагонът с пари пристига в супермаркета същата сутрин в 8.45 ч. Един от служителите излиза с куфари с касети с пари. Той влиза вътре, за да допълни банкомата в магазина. В този момент черно BMW паркира на тротоара и човек излиза. Той е облечен в костюм за дъжд и има голяма чанта със себе си. Той влиза  в супермаркета и заплашва с оръжие.  Нападателят  взема две касети с пари и се връща към колата в рамките на 20 секунди. Той обаче взима почти празни касети вместо пълните.

Около четири месеца по-късно вероятно същата група нарушители удари отново. В понеделник, 9 септември, в 9 ч. Вагон пристига в Albert Heijn на Dijkstraat в Honselersdijk. Докато банкомата се допълва, на паркинга излиза черен Seat Leon. Шофьорът остава в колата, двама други мъже излизат. Те отново  носят дъждовни костюми.  Този път касетите са пълни, така че плячката е значително по-голяма.

Третият грабеж е в понеделник, 21 октомври, в търговския център Albert Heijn в търговския център De Stede в Хага. Около 8.15 часа на паркинга в задната част на магазина пристига Volkswagen Golf. Трима мъже излизат и се разхождат из квартала.  Двама мъже заплашватслужителя, който току-що отворя банкомата. Грабежът продължава почти две минути. През цялото време жертвата е заплашена с оръжие. Персоналът и клиентите също са заплашени

Поради големите прилики между грабежите, разследващите вземат предвид, че това е група извършители, която е работила в различен състав. Касетите, които държат парите, са обезопасени. Щом те се отворят със сила, парите се оцветяват с мастило.  Редица оцветени банкноти  са открити в игралните автомати в Schilderswijk в Хага. Разследването има напредък: бяха арестувани няколко заподозрени, които притежаваха пари, намазани с боя, които може би са били откраднати по време на грабежите. С тези арести въпросът все още не е решен. Колите които са използвани са крадени и полицията би искала да чуе дали някой знае къде са били колите между времето на открадването им и грабежите.

Първият автомобил, използван на 14 май, е BMW 3 седан с регистрационен номер 59-NTJ-2. BMW е откраднато от Hebronstraat в Ротердам между 9 май 3 ч. И 10 май 10:30 ч. Поразително е, че на 21 май, седмица след грабежа, колата все още се е движила над Блейк в Ротердам.

По време на грабежа в De Stede на 21 октомври е използван Volkswagen Golf, който е откраднат на 7 октомври от Nonnenweer във Werkendam. Оригиналният регистрационен номер 45-KXV-1 беше върху него. Малко след нападението Голфът е намерен на Zuidwoldestraat в Хага с фалшивата регистрационна табела 8-ZKH-39. Под тази регистрационна табела беше друга фалшива регистрационна табела HL-266-B. И двете регистрационни номера принадлежат на други автомобили, които нямат нищо общо с грабежа.

От снимки на наблюдението полицията заключава, че четвърти автомобил е замесен в серията грабежи. Петнадесет минути преди грабежа на 14 май на Парийсплейн, черното BMW на извършителите кара на Laan van Wateringse Veld. С мигащата светлина водачът дава сигнал на бордо Renault Scenic, шофиращ зад него. Шофьорът на Scenic -ка паркира, а BMW-то  кара нататък, но се връща малко по-късно и паркира пред Scenic-ка, като взима от там един човек. Малко по-късно е извършен грабежа.

Имате ли информация?

Обадете се на съвет за полицейско разследване: 0800-6070
Обадете се за сигнал за престъпление Анонимен: 0800-7000
Обадете се на екипа за криминално разузнаване: 06-57876279

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.