Вирусът от Китай стигна до Европа. Двама заболели, единият преминал през летище Schiphol в Амстердам. Има ли риск?

Във Франция има двама души, които са заболели от новия коронавирус. Един от тях, който е в Бордо е разказал, че е бил в Холандия. Той е пристигнал от Китай в Амстердам, но не е ясно с колко души е контактувал, другият заболял е в Париж. Пациентът в Бордо е 48-годишен мъж. Това е французин с китайски произход, който е бил в Китай преди няколко дни, включително в град Ухан, където се намира източникът на заразяването. 

Рискуваме ли вирусът да се разпространи и тук?

Според Националния институт за обществено здраве и околна среда (RIVM) шансът за това е малък, тъй като вирусът не изглежда силно заразен. „Това не променя ситуацията“, казва Харалд Уичгел от RIVM. „Това не е неочаквано. Знаехме, че това може да се случи и сме подготвени за това. Това е в съответствие с очакванията.“

„Световната здравна организация вече каза, че тази епидемия е международен здравен проблем, така че не е изненадващо, че сега се появява във Франция.“ Въпреки това според RIVM е възможно новият вирус на короната да се появи и в Холандия чрез пътници.  Лекарите, лабораториите и общинските здравни служби работят се информират взаимно за най-новите разработки и какво трябва да направят, ако някой е заразен с новия вирус. Те имат и добри лабораторни тестове, които могат да се използват за доказване на вируса.

Китайските учени твърдят, че смъртоносният коронавирус е дошъл от прилепите. Междувременно се появиха снимки как жители на град Ухан, където избухна епидемията с невижданата досега болест, се хранят със супа от летящите гризачи, пише в. „Дейли Стар“.
Експертите са на мнение, че прилепите може да са „носители“ на вируса. Това става ясно в научен материал, публикуван в специализирането списание China Science Bulletin. Учените също признават, че вирусът, причиняващ пневмония, е бил „подценен“ от научната общност в страната. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.