Странните холандски обичаи за обяд

Холандските обичаи за обяд може да изглеждат странни, особено за хората идващи от Южна Европа, а и за българите също. Холандците масово залагат на сандвичи за обяд.

Холандската любов към сандвичите идва от много стара любов към хляба. Той е толкова неразделна част от храната на хората тук от години като по това си приличат и с българите.   Видовете хляб през годините са символизирали социалния статус. Работническата класа е консумирала хляб, приготвен от груба пшеница или ръж, докато богатите са хапвали бял хляб.

Хлябът е станал толкова важен, че правителството назначава  инспектори, които имат ролята да ходят до пекарните, проверявайки дали хлябът е с подходящ размер и тегло, и дали е направен от добри материали и правилно изпечен. Толкова сериозно холандците приемат приготвянето на хляб, че онези, които не спазват процедурите получат огромна глоба. Както виждате, хлябът не е просто хляб за холандците. Хлябът е култура. 

Култура на обяд в Холандия

Холандците сега започват обяда си около обяд, от 12-12: 30 до 13 часа. Времето варира в зависимост от работното място, но обикновено трае между 30 минути или час. Или дори 15 минути зад бюрото, ако работят нещо което го изисква.

Може да се твърди, че причината, поради която холандците ядат толкова лек обяд /сандвичи/, е да поддържат производителността.  Как не огладняват след 2 часа е друга загадка, но може би всичко е в тази добра дисциплинирана калвинистка работна етика.

Как холандската култура на обяд се сравнява с другите европейски страни?

Първо поглеждаме италианците. Паузата им е дълга два часа, между 13:00 и 15:00 часа.  Менюто е разнообразно заедно с гарнитура, десерт, кафе и мляко. Французите имат подобна екстравагантна култура за обяд. Не е рядкост там да се хапва дори по четири ястия.

Холандците обаче не се предават и казват : Французите и италианците може да имат богати обеди, но вършат ли си работата? Спорно. Дали са ефективни?  Отговорът на всичко това вероятно е не. Така че може би това е само история за това как културата се преплита с климата и времето. Ако холандците нямаха лошо време и постоянни битки с моретата, те нямаше да бъдат страната е сега. Може би щяха да имат по-добра храна по време на обяд, но до сега им стига – хляба с маргарин! Бързо минимилистично и отново на работа!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.