ВИДЕО/ ВАЛЯ АХЧИЕВА С ПОРЕДНО РАЗБИВАЩО РАЗСЛЕДВАНЕ: “ КЪДЕ СА ПАРИТЕ?“

Къде са парите?
Как са похарчени парите, които през последните години държавата е отпуснала за ремонти на язовири и водопреносна мрежа? Този въпрос беше многократно зададен през последния месец, но така и не получи отговори.

Лидерът на гражданската платформа „Изправи се БГ” – Мая Манолова поиска отчет от властта за онези 500 милиона лева, които миналата година били отделени за ремонти във водния сектор. А в социалните мрежи хората питат, къде са онези 32 милиона лева, които държавата взе като заем от Световната банка за ремонт на стената на язовир „Студена”? През ноември 2016-та година, тогавашният министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обяви, че с тези пари ще се реши проблемът с водата на Перник.

А ние се заровихме още по-надълбоко в документите през годините – 2014-та. Тогава, когато ВиК Перник е взело кредит от една банка – 3 милиона лева.За да си плати дълговете и да се подобри тежкото техническо състояние на водопроводната мрежа в Перник. И има предшестващо писмо до министъра-принципал, че дълговете на дружеството към онзи момент са към 7 милиона лева. Сред тях са дългове към Басейнова дирекция- Благоевград, защото не е платена водата, доставена на хората. Има дълг към НАП и към доставчици.
Това пише в писмо тогавашният управител на ВиК Перник – инж. Камен Каменов до министъра на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева от Кабинета „Орешарски”. И министърът разрешава този кредит. И банка дава парите. Срещу договор за залог. Ипотекира се цялото имущество на дружеството, заедно със сградите, и се залагат всички бъдещи вземания на фирми, които си купуват вода от ВиК Перник.

И според думите на досегашния управител на дружеството – инж. Иван Витанов, който беше арестуван, обвинен в безстопанственост, а след това съдът го пусна от ареста срещу 1000 лева, точно този заем от 3 милиона лева е повлякъл още повече ВиК дружеството към финансовото дъно.Където е и сега.

Затова е и интересът ни към тези милиони.

Защото сега, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, като собственик на ВиК Перник, а министър Петя Аврамова като негов принципал, изведнъж назначават там за прокурист… същия човек, теглил кредита от 3 милиона лева.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.