Директен влак тръгва от Амстердам до Лондон

Директен влак тръгва от Амстердам до Лондон от 30 април. Досега пътниците с влак от Амстердам и Ротердам до Лондон трябваше да преминават през Брюксел. Директният влак ще тръгва и от Ротердам , но от 18 май. Поради директната връзка времето за пътуване между Амстердам Централ и Лондонската гара Сен Панкрас става 4 часа и 10 минути.  Ротердам и Лондон ще бъдат по-малко от 3,5 часа с влак.

Самолет или влак?

Дали хората ще изберат влака, ще зависи и от цената. Най-евтиният еднопосочен билет до Лондон ще струва 40 евро. Пътуването със самолет  често е по-евтино.  „Ако резервирате рано, тогава този влак е много по-евтин“, казва главният изпълнителен директор на НС. „Ако резервирате късно, това е малко по-скъпо.“. Друго предимство на влака е багажа – първо като тегло, второ и като неща които може да пренесете.

Паспортен контрол в Холандия

 Директен влак трябваше има още преди няколко години, но имаше забавяне, тъй като трябваше да се постигнат споразумения относно сигурността и граничния контрол. От 2018 г. е възможно да пътувате директно от Лондон до Амстердам с влак. Но от Амстердам до Лондон пътуващите все още трябваше да сменят влаковете в Брюксел и то чрез проверка на самоличността. Това отнемаше поне 45 минути.

Наскоро Холандските железници изградиха собствени „терминали“ за паспортен контрол на гарите в Амстердам и Ротердам. Конвенциите между Холандия, Белгия, Франция и Великобритания също трябваше да бъдат сключени, за да може влакът да се движи. Това отне повече време от предвиденото. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.