Холандия устоя на Ciara, но ако бурята бе минала през България – сега щяхме да сме блокирани и причината е в нас!

Ciara, първата буря през 2020 година в Холандия, причини щети на много места, въпреки, че не е имало големи инциденти. Дървета са извадени от земята, на места покривите на сградите се срутват или падат фасади, тук – там скеле от строеж. Застрахователят Интерполис вече е получил близо 600 иска само в неделя, но това е нормално за холандците да искат да им се покрият щетите. По мнение на специалисти броят на произшествията изглежда по-малък от очакваното. От Rijkswaters  допълват  „Изглежда, че хората приспособяват поведението си към времето“. Мнозина сега ще кажат – много шум за нищо! Само уплашиха хората! Но от друга страна е добре, че хората се уплашиха, защото изпълниха превантивните указания – от обикновените граждани през собствениците на различни фирми до служителите в администрацията. Точно това е ефекта в превантивните мерки, които не позволиха да има много щети. Така е в Холандия, в България институциите нехаят за превантивни мерки. Там работят повечето „калинки” ,които първо са ниско компетентни и второ не им дреме! Тях винаги бедствията ги изненадват!

Общината в Хага връзваше дърветата на Шевенинген преди бурята. В България такова чудо няма да видите. Там при ремонти по Европрограми подкопават дърветата и после те падат и без буря. Представете си вятър от 130 км/ч какво ще направи със санираните блокове, където се взеха едни много милиони. Да не говорим за реките, коритата на които не се подържат и дали при малко дъжд няма да има наводнения. Киара не спря тока в Холандия, защото захранването е в подземни канали и само високото напрежение 220/110 KV е на стълбове, а в България половината села и градове щяха да са на тъмно, от едно безхаберие през последните 15-20 години. Пожарникарите в Холандия бяха навсякъде – от рязането на клони до оправянето на покриви. Техните колеги в България също са кадърни момчета, но техниката е повече от скапана, особено в по-малките градове, където едната пожарна трябва да тегли другата-абсурд. Линейките също не са ни най-модерните и трябва да събираме капачки, за да се купува медицинско оборудване, докато с лека ръка се дават 50 милиона за нов правителствен самолет. В същото време хеликоптери за спешна помощ няма. Влаковете в Холандия имаха проблеми, но повечето не спираха – в България, май влакове не останаха.

Примери може да се напишат безчет, но в крайна сметка това е нормално за територия, която държи всички европейски антирекорди. Какво да очакваме от управляващите на всякакво ниво там. Управляващите са виновни, но и хората имат своята вина, защото в много случаи са безотговорни и затова излизат и шофират в лошо време или не си укрепват покривите. Българина просто е храбър, не като холандците, но те се оправят, а ние не. Време е да променим нещата – първо в самите нас и второ, да искаме и институциите да си вършат работата. Ако това не стане /и аз не знам вече как/, ще разчитаме Бог да пази България от подобни стихии.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.