Над 300 хиляди жилища недостигат в Холандия. Анализатори искат институциите да дават по-бързо разрешителни за ново строителство

Недостигът на жилища вече е около 315 000 и може да достигне до 380 000 през 2022 г. Това твърди Capital Value, консултантска агенция за инвестиции в недвижими имоти въз основа на очаквания ръст на броя на домакинствата и домовете в Холандия. Сега в Холандия има около 7,8 милиона жилища. Сегашният недостиг на 315 000 домове означава, че всъщност трябва да има 4 процента повече. Поради недостига на жилища например хората на двадесет и тридесет години се преместват в независим дом по-късно от желаното и остават по-дълго с родители или в стаи.

Недостигът на жилища се увеличава, защото населението нараства по-бързо от очакваното и броят на разрешителните за строеж намалява миналата година поради проблема с азота.

Според консултантите обаче има достатъчно планове и пари за бързото изграждане на много нови домове. „Инвеститорите разполагат с 26 милиарда. Никога не е имало толкова пари за жилища“, казва Marijn Snijders, директор на Capital Value. „И строителите и предприемачите имат готови инициативи за изграждане на 100 000 жилища годишно.“ Според агенцията обаче общините и централната власт могат да направят още повече, за да направят възможно бързото строителство. „Общините биха могли да издадат много повече разрешителни, ако покажат по-голяма решителност“, казва Снийдерс. „Често няма достатъчно капацитет в общините или липса на подходящи хора. Има и необходимост от по-централизирано управление на разрешителните.“ Добър пример за това, където нещата вървят добре, е регионът на Амстердам, според Snijders. Има организация, която подпомага общините в целия регион с разрешителни процедури. „

Миналата година бяха построени 71 000 жилища . Това беше най-високият брой новопостроени имоти от 2009 г. Ако добавим разделянето на къщите и преустройството на офис сгради, стават почти 77 000.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.