Холандското правителство иска да намали плащанията по външния дълг, а българското се хвали с обратното. Кой са по-добре?

„По времето, когато управляваме, външният дълг намаля с 31% и от 28%, до края на мандата, сме планирали да е 19,5% – под 20%. Това показва отговорност към следващите поколения и че харчим, колкото изкарваме. „, заяви преди няколко месеца Бойко Борисов. България се нарежда на трето място в Европейския съюз по нисък външен дълг, заяви още Бойко Борисов.

Е Холандия не е в тази челна тройка, но пък това не ги притеснява много и не искат да бъдат хвалени като такива отличници. „Няма смисъл още повече да се погасява държавния дълг. По-добре е да се вложат държавните пари, които остават в икономиката”, това заяви холандския министъра на икономиката Ерик Уийбс в отговор на данните за икономическия растеж.

През първите девет месеца на миналата година положителното салдо беше над 14 милиарда евро. За 60 години 60 милиарда евро са изплатени по държавния дълг. „Това е милиард на месец“, казва Уийбс. „Националният дълг се справя много добре, можем да се гордеем с това. Ние изплатихме много през последните години, не е нужно да го правим вече в такава степен. По-нататъшното спестяване няма много смисъл за Холандия. Можем да насочим пари в дейности, които помагат да се развие икономиката. “

Икономическият растеж в Холандия се забавя. Миналата година икономиката нарасна с 1,7 процента, най-ниският ръст за пет години.  Според Уийбс трябва да се предприемат действия за предотвратяване на по-нататъшен спад на растежа през следващите години.

„Темповете на растеж през следващите двадесет години няма да са много високи“, казва Уийбс. „В същото време има огромни нарастващи разходи за осигуряване за пенсия, грижи и всякакви други неща. Ако искаме хората да забележат, че нещата ще се подобрят през следващите 20 години, наистина трябва да предприемем действия. В противен случай децата ни ще ни гледат след 20 години ядосани “.

В тазгодишния бюджет на Нидерландия вече е договорено, че за пореден път бюджетният излишък няма да бъде използван изцяло за намаляване на държавния дълг. 

През второто тримесечие на 2019 година в 14 от 28-те членки на ЕС беше отчетен бюджетен излишък, като по този показател България си поделя с Дания и Холандия втората позиция с позитивен баланс в сектора „Държавно управление“ .

Главният икономист на ING Марике Блом смята, че е разумно, ако правителството прави повече инвестиции, които могат да стимулират икономическия растеж. Според нея националният дълг сега е на безопасно ниво.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.