В посолството на България в Хага наградиха холандци с принос за развитието на отношенията между двете страни

На тържествена церемония в Посолството на Република България в Хага, посланик Румен Александров връчи награди на шестима изявени нидерландски граждани за дългогодишния им принос за развитието на двустранните отношения между България и Нидерландия. Събитието беше организирано в рамките на отбелязаната през 2019 г. 110-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Кралство Нидерландия, както и на създаденото през 2001 г. успешно туининг-партньорството между градовете Варна и Дордрехт, което следващата година ще има 20-годишен юбилей.

Специален гост на събитието беше кралският комисар за провинция Фризия Арно Брок, който в периода 2011 – 2017 г. бе кмет на нидерландския град Дордрехт. Благодарение на неговата неизменна подкрепа, туининг-партньорството между Варна и Дордрехт бе значително развито през годините в различни сфери от взаимен интерес  – икономически и културни връзки, реализиране на различни социални и благотворителни проекти, насърчаване на контактите между хората и развитието на туризма.

От името на президента на Република България, посланик Александров награди комисар Брок с високото държавно отличие – орден „Мадарски конник – I степен“ за значителния му принос за развитието на двустранните отношения между Република България и Кралство Нидерландия. В допълнение, петима изявени нидерландски граждани – Хеа Давидс, политически съветник в община Дордрехт, както и Роб Схелбейк, Маделин Нотеборн, Лендерт Кортервех и Андреа ван ден Бохард от туининг-фондацията „Дордрехт – Варна“ бяха отличени с награди „Златна лаврова клонка“ на Министерството на външните работи на Република България.

В своята приветствена реч, посланик Румен Александров подчерта, че работата на посолството за укрепването и развитието на двустранните отношения между Република България и Кралство Нидерландия нямаше да бъде успешна без ентусиазма, отдадеността и продължаващата подкрепа на тези нидерландски граждани и приятели на страната ни. Посланикът отбеляза, че множеството реализирани успешни проекти, както и планираните за следващите години в рамките на сътрудничеството между градовете Варна и Дордрехт, му дават увереност, че сътрудничеството на местно ниво ще продължи успешно и в бъдещето от взаимна полза за гражданите на нашите две партньорски европейски държави. Сред десетките гости, които присъстваха на тържествената церемония в Посолството на България в Хага, бяха също Н.Пр. графиня Ван Зюлен ван Найвелт де Беер Портюгал, представител на Кралския двор, Н.Пр. Беа тен Тъшер, посланик на Нидерландия в България, кметът на Дордрехт Ваутер Колф, проф. Екатерина Трендафилова, председател на Специализирания трибунал за Косово, представители на Министерството на външните работи на Кралство Нидерландия, представители на управата на провинция Фризия и на община Дордрехт, посланици на държави-членки на ЕС

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.