В Холандия много общини искат мерки за ограничаване на трудовите мигранти

През последните месеци се чуват все повече и повече гласове, за ограничаване броя на трудовите мигранти, които могат да се установят в Холандия. Министър Де Йонге (CDA) спори например за ограничаване на трудовата миграция.  Ротердамският алдерман Wijbenga (VVD) също иска европейска дискусия за свободното движение на работници мигранти.

Общините Maasdriel, Deurne и Zaltbommel обявяват, че вече са поставили лимит. Например община Zaltbommel е избрала максимум 2000 трудови мигранти. Този брой „не би имал твърде големи (отрицателни) ефекти върху жизнената и битова среда, по-специално социалното сближаване, паркирането и наличното ниво на съоръжения“, обяснява отговорният алдерман. Целта е преди всичко да се запази наемът на жилища в граници.

Миналата година в Дьорн общинският съвет прие нов план, като в него се посочва, че максимум 10 процента от общото население може да е трудови мигранти.  Подобно на Deurne, община Маасриел иска максимум 10 процента трудови мигранти в рамките на общинската граница. Този процент се прилага за всяка отделна жилищна зона

Шест общини (Barneveld, Kerkrade, Beek, Goeree-Overflakkee, Stichtse Vecht, Gulpen и Meijerijstad) казват, че все още нямат ограничение за броя на работниците мигранти, но които искат.

„Големият брой работници мигранти оказват натиск върху жилищните съоръжения в общините и постепенно могат да нарушат структурата и сближаването в кварталите и да предизвикат вълнения в общността“, казват от градските управи

Повече трудови мигранти

Освен общините, които имат тенденция къмограничаване , има и общини, които искат работниците мигранти. Peel en Maas в Лимбург, например: „Трудовите мигранти станаха незаменими за икономиката в Северен Лимбург и качеството на живот“, казва отговорният алдерман. „Нашата амбиция е да обвържем трудовите мигранти с нас, искаме да ги изкушим да се заселят за постоянно в нашата община. Това е така, защото предвиждаме, че в бъдеще ще имаме нужда и от допълнителни хора.“ „Холандия става все по-зависима от чуждестранните работници за работни места, които холандците не искат или не могат да си намерят. Съгласен съм, че работниците мигранти са незаменими в настоящата ситуация“, коментират други представители на общини. „Ще трябва да направим всичко възможно, за да останем привлекателни за източноевропейците, които могат да избират и други страни, например Германия“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.