Заради brexit все повече компании от Великобритания избират да дойдат в Холандия

Заради brexit все повече компании от Великобритания избират да дойдат и да се устанавят в Холандия. Тези компании имат положителен ефект за местната икономика, заради допълнителните работни места и инвестиции, които носят.  Според Нидерландската агенция за чуждестранни инвестиции (NFIA), първите шестдесет компании, които дойдоха в Холандия поради brexit, са създали 2500 работни места . Броят на новите работни места, създадени от последните 40 клона, ще бъде обявен по-късно. Между другото, в броя не са включени компании, които предлагат по-малко от пет работни места, а те не са малко.Статистиката отчита 140 компании, които след референдума в Обединеното кралство през 2016 г са се преместили. Най-много са през 2019 година – 80. Много компании не искат да кажат публично, че brexit е причината за пристигането им, защото това може да не бъде прието добре във Великобритания.

Има и такива, които говорят по темата. Monstershop в Йорк. Те доставят всички видове продукти – от мивки до джубокси – до частни лица и компании. За да запазят достъп до своите европейски клиенти отвориха  дистрибуционен център във Венло.

Защо избират Холандия? 

Една от причините е езика, защото всички говорят английски тук. Освен това можете да превеждате ДДС в Холандия, ако внасяте от страни извън ЕС. ДДС не трябва да се плаща незабавно, ако се внасят артикули, а само когато е направена декларацията; предимство за паричния поток на компаниите.

Медийните компании също са дошли в Холандия или са се разширили тук през последната година. Discovery, с канали като Discovery, Animal Planet и Eurosport, е една от тях. Компанията има офис в Амстердам от години, но сега част от лицензите за излъчване са преместени от Англия в Холандия и са наети повече хора.

Ridley Scott Creative Group, колектив от продуцентски компании по целия свят правят реклами и документални филми. Централният офис все още е в Лондон, Европейският централен офис се намира обаче в Амстердам от миналата година.

Достъпността също играе важна роля при преместването от Великобритания. „Лондон е лесен за достигане от Ротердам. Можете да летите до час, след това още половин час с влак и сте в офиса..“ Като цяло обаче brexit не е добре за Холандия. Страната търгува много с Обединеното кралство и сътресенията в рамките на международния бизнес могат да имат лоши икономически последици. По-рано Сметната палата изчисли, че напускането на британците без споразумение ще струва на Холандия повече от 2 милиарда евро през следващите години.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.