В България за ден са изследвани 62 проби -отрицателни. Д-р Стойчо Кацаров: Няма как у нас да няма заразен, просто до този момент не е доказан

Имаме цялата убеденост, че резултатите от изследваните проби за COVID-19 са достоверни. Нямаме потвърден случай за коронавирус към този момент в България. Това съобщи началникът на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния кризисен щаб.

През изминалото денонощие в двете лаборатории, в които се правят изследвания за COVID-19 – във ВМА са изследвани 47 лица, а в Националната референтна лаборатория – 15 лица. Всички проби са отрицателни. В днешния ден подлежат на изследване 11 проби във ВМА и висчко, което пристигне от другите болници, а те постоянно пристигат резултати. Към края на деня ще обявим колко са изследвани и какви са резултатите”, добави той.

„Няма как у нас да няма заразен с коронавирус. Вероятно просто до този момент не е доказан. Фактите говорят. В съседните ни страни вече има първи случаи на вируса. Освен това постоянно пристигат българи от Милано”. Това заяви д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

„Първото нещо, което трябваше да направи Щабът и правителството беше да осигурят достатъчно тестове. С 20 проби няма как да бъдат изследвани всички. PCR тестовете са по-скъпи и по дефицитни, но пазара отдавна има полеви тестове. Те също стават за коронавирус”, каза Кацаров.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.