Работа от дома: Много компании в Холандия предприемат мерки за персонала си. Правителството също отпуска средства за компенсации, заради коронавируса

Сега, когато новият вирус е и в Холандия, много работодателите предприемат редица действия за защита на служителите си. Няколко големи компании, като Unilever, Vattenfall и Nestlé оставят служителите, които са били в рискови зони, да работят от вкъщи в продължение на две седмици. Служебните пътувания също се отлагат. Други компании с офиси в Амстердам следят ситуацията и са в готовност да реформират работата си, като голяма част от офис персонала ще работи от домовете си без да се налага да пътува. За по-малките работодатели или институции често не е вариант хората да оставят да работят у дома толкова дълго. В тази връзка все повече компании искат от правителството така нареченото намаляване на работното време на персонала си, защото имат по-малко работа поради вируса на короната. От сряда броят им се е увеличил почти наполовина до около 150, съобщиха от Министерството на социалните въпроси и заетостта.Досега 65 компании са получили зелена светлина да кандидатстват за обезщетение за частична безработица в UWV за общо 731 служители. 63 бизнес приложения все още се обработват, 17 заявления са отхвърлени. Компаниите могат да кандидатстват , ако очакват да имат поне 20 процента по-малко работа през следващите две до 24 седмици. Ако министерството одобри заявлението, фирмите могат да кандидатстват в UWV за обезщетения за часовете, в които служителите им работят по-малко.

В България в същото време бе решено хората със симптоми или идващи от рискови райони да останат в така наречената „доброволна карантина”, но след като си пуснат платен или неплатен отпуск.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.