В Холандия много измами за обезщетения за болест и безработица от поляци, българи и румънци

Трудовите мигранти в Холандия се опитват да получават обезщетения за болест и често вършат нарушения и измами в разрез със закона, като същевременно има проблеми с проверката на това от агенцията за обезщетения UWV, сочат изследвания на Nieuwsuur .

По-рано бе обявено, че има и широко разпространени измами от страна на работниците с обезщетенията за безработица .  Миналата година 1600 души, живеещи в Полша, са получили обезщетение за болест от Холандия, 150 румънци и 30 българи също са получили подобни  обезщетения. Но значителна част от тези случаи са съмнителни, според агенции за временна заетост, юридически съветници и източници от агенцията за обезщетения на UWV.

Освен всичко друго, измамата е извършена с помощта на източноевропейски лекари, които издават болнични на хора, които изобщо не са болни. В Westland десетки хиляди трудови мигранти работят в оранжериите, главно от Източна Европа. Някои от хората искат обезщетения, ако бъдат уволнени или се разболеят. Но нещата също често са доста съмнителни.Трудовите мигранти от Полша редовно отиват в родината си без предупреждение, за да съобщят , че са болни там. Работодател дава следният пример: „Намерих в пощенската си кутия жълто писмо от Полша, така нареченото заявление L4. Този човек съобщи, че е болен и има психически проблеми и вече не може да работи. В това изявление на L4 от полски лекар се посочва, че въпросният служител е депресиран. „, разказва работодател в Холандия, който обаче от контактите си в Полша,чува съвсем различна история. Служителката всъщност не е болна, тя се преструва. 

Обезщетение за болест от UWV е от 70 до 90 процента от последната заплата. Холандското обезщетение за болест продължава, ако някой се премести в друга държава от ЕС.

Работниците  имат голяма свобода съгласно законодателството на ЕС – те могат да останат навсякъде в ЕС, докато получават обезщетения – но проверката е трудна: хората не са достъпни по телефона или трудно се проверят диагнозите на лекаря. Говорител на UWV подчертава, че само малък брой обезщетения се изплащат на болни служители в Полша -1600 души срещу стотици хиляди хора в Холандия. UWV отчита рязко увеличение на броя на молбите за обезщетение за болест от Полша, но също така отхвърля сравнително голям брой заявления от Източна Европа: 17 процента от заявленията от Холандия са отхвърлени, 40 процента от заявленията от Полша обаче не са приети, България е с 48 процента на отказани обезщетения подадени от страната, Румъния е с 49 процента. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.