Самостоятелно заетите лица в Холандия регистрирани, като zzp – да плащат задължителна месечна застраховка за инвалидност !

Самоосигуряващите се лица без персонал (самостоятелно заети) трябва да плащат премия между 85 и 150 евро на месец за застраховка за инвалидност. С това предложение идват работодатели и синдикати, обединени във Фондацията на труда. Кабинетът ще обяви преди лятото дали ще приеме този план. Че ще има такава задължителна застраховка за самостоятелно заетите се договори в пенсионното споразумение, сключено миналата година с работодатели и синдикати.

„Ако не могат да работят поради болест или злополука, те често имат само спестяванията си, за да се върнат обратно”, коментират експерти..

Благодарение на задължителната застраховка, самостоятелно заетите лица получават 70 процента от последния си доход, с максимум 30 000 евро бруто годишно. Това е 1650 евро на месец, законоустановената минимална заплата.

Точният размер на премията ще зависи от избора, направен от самонаетите. 

Фондацията на труда счита за важно да има свобода на избора, предвид голямото разнообразие сред самостоятелно заетите хора. Застраховката трябва да е достъпна, с възможност за индивидуален избор. 

Хората с по-ниски доходи в частност не искат такава застраховка. Ако се разболеят или имат злополука, те се връщат обратно върху спестяванията си и в крайна сметка върху обезщетенията за социално подпомагане.

Премията за застраховка за професионална нетрудоспособност трябва да се събира от данъчните власти, точно както при застраховката на служителите. Изпълнението се извършва от UWV, както се казва в предложението. Щом някой вече не може да си върши работата, трябва да започне процес на реинтеграция.

В Холандия има приблизително 1,3 милиона самостоятелно заети лица. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.