ОБНОВЕНО/ Коронавирус и в България. Още 2 положителни проби

Обновено / Лоши новини от Габрово. Двете заразени не са имали контакт, тоест две отделни огнища на вирус

В момента към София пътуват 96 проби от контактни лица – от семейството на медицинското лице, което даде положителна проба за коронавирус в Габрово. Издирени са пациенти, които са били в непосредствен досег с болната 75-годишна жена. Това съобщиха от РЗИ-Габрово пред Нова тв.
„Колежката е работила във вътрешното отделение. Но не се е срещала с пациентката. 94 проби са изпратени и пътуват към София. Това включва членове на нейното семейство, нейни колеги. Пациенти, с които е имала контакти. Възрастната жена се подобрява. Колежката няма клинични признаци, тя е под карантина в болницата. Срещам разбиране и съдействие от колегите, а от сутринта не съм получил сигнал за напрежение с гражданите“, заяви директорът на РЗИ – Габрово д-р Николай Пенчоков.

Обновено 08.03.2020.10:30

Четирима българи са заразени с коронавирус. Това съобщи Националният оперативен щаб на извънреден брифинг в Министерския съвет.
Тестовете, направени в Националната референтна лаборатория, са потвърдили положителните резултати на обявените в полунощ двама пациенти. Те обаче са разболели още двама души – още една жена, медицинско лице от персонала, лекувал пенсионерката от Габрово, и пациент от белодробното отделение в Плевен, който е бил в досег с първия открит болен там. От Плевен са изпратени общо 24 проби на контактни с пациента лица, а от Габрово – 46 проби на хора, общували с тамошната болна. По една от въпросните проби от двата града също дали положителен резултат. Вторият заболял от Плевен е 61-годишен мъж от отделението, в което е бил настанен първия заразен пациент. В Габрово положителна проба за коронавирус дала жена от персонала на местната болница.

254 са болничните листове с карантина за коронавируса в цялата страна. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на извънредното заседание заради коронавируса, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

07.03.2020. 23:30

Неизбежното се случи. Коронавирус вече има и в България. Макар и не на 100% потвърден. Тревожната новина съобщи на извънреден брифинг специално сформираният оперативен щаб за борба със заразата, който събра извънредно медиите в Министерския съвет.

И двамата не са пътували в чужбина и не са били в контакт с болни от коронавирус.

Положителни са две проби, взети от хора от провинцията. Те са от Плевен и от Габрово, съобщиха ген. Мутафчийски и проф. Кантарджиев. Става въпрос за един мъж и една жена.


Мъжът от Плевен и жената от Габрово са в инфекциозни отделения в болница, но вече са в добро състояние. Те са от няколко дни хоспитализирани.

И двете отделения са поставени под карантина.

Все още не можем да кажем категорично, че става въпрос за коронавирус, каза вътрешният министър Младен Маринов.


„Губи ни се нулевият пациент. Тези пациенти не отговарят на профила да са пътували. Нямат връзка с рискови дестинации“, заяви проф. Мутафчийски, цитиран от Дарик. Нашата страна беше една от последните, където заразата не беше навлязла.

С около 20 души е контактувал в болницата младият 27-годишен мъж от Плевен, който даде положителни резултати за коронавирус, съобщи шефът на кризисния щаб, генерал Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА. От всички тях са взети проби и са изолирани. 75-годишната жена, която е била приета в габровската болница за лечение от пневмония, още от приемането си е била сама в болничната стая и е контактувала със значително по-малко хора, каза директорът на здравното заведение д-р Минко Михов. Все пак всички, за които има и най-малкото съмнение, са изолирани.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.