Най-лошият ден на Уолстрийт от 2008 г. Цената на петрола се срива до рекордни нива

Фондовите пазари в Ню Йорк също са затворени с големи загуби. Точно както в Европа и Азия, инвеститорите на Уолстрийт реагираха на падащата цена на петрола, след като Саудитска Арабия понижи цените и обяви увеличение на производството. Има и страх от развитието около вируса на короната. Индексът на Dow Jones завърши със загуба от 7,8 процента, S&P 500 затвори 7,6 процента по-ниско, а обменът на технологии Nasdaq загуби 7,3 процента. Това са най-големите намаления след финансовата криза през 2008 г.

Поради големите ценови загуби, борсовият пазар бе автоматично изключен за петнадесет минути след отварянето, за да може пазарът да се охлади донякъде. Това също беше за първи път от 2008 г. насам.

Цената на петрола сорт Брент във фючърските сделки с доставка през май на лондонската борса ICE спадна с 43,4 процента и достигна до 31,57 долара за барел тази сутрин. Априлските фючърси на западнотексаския сорт петрол поевтиняха с 49,6 процента и достигнаха до цена от 27,59 долара за барел. „Голдман сакс“ понижи прогнозните цени на сорта Брент за второто и третото тримесечие на тази година до 30 долара за барел, като за причина изтъкна ценовата война между Русия и Саудитска Арабия и значителното намаление на търсенето в резултат на епидемията от новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Цените на петрола отбелязаха най-големия спад от 1991 г. насам в понеделник, след като Саудитска Арабия започна ценова война с Русия, като намали продажните цени и се закани да освободи своите досега задържани запаси на пазара, разклатен от намаляващото търсене заради епидемията от новия коронавирус.

Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, се опитва да накаже Русия, втория най-голям производител в света, за това, че в петък не се съгласи на намалението на производството, което предложиха страните от ОПЕК. ОПЕК и други производители искаха да наложат ограниченията върху производството, за да стабилизират падащите цени в резултат на последствията от епидемията от новия коронавирус.

Саудитска Арабия планира да увеличи производството на суров петрол до над 10 милиона барела на ден през април, след като настоящото споразумение за доставките между ОПЕК и Русия (известно като ОПЕК+) изтече в края на март, са казали пред Ройтерс два източника в неделя.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.