Рюте: Не се презапасявайте, няма недостиг на храна. В Хага нови 4-ма заразени

Към днешна дата 190 нови хора са тествани положително за COVID-19, болестта, причинена от новия коронавирус. Това довежда общия брой положително тествани в Холандия до 804. От потвърдените лица 179 работят в здравеопазването. От вчера 5 нови пациенти са починали от COVID-19. Това включва само по-възрастни пациенти. Общо 10 души вече са починали от болестта. Нови 4 случая бяха добавени в Хага в петък. Сега те са общо 11.

Министър председателят на Холандия Марк Рюте призова хората да не изпадат в паника и да не се презапасяват с храна. Както вече ви съобщихме от снощи след обявяването на допълнителни мерки в борбата срещу коронавирус много хипермаркети бяха атакувани от хората и голямото пазаруване започна. То продължи и днес и на много места, не само в Хага имаше празни рафтове и витрини. Хората купуваха най-вече трайни храни, както и почистващи препарати. От асоциацията на търговците също призоваха за запазване на спокойствие. Според Марк Янсен, директор на Централното бюро за търговия с храни (CBL), това не е необходимо. „Налична е повече от достатъчно храна, така че наистина не е нужно да купуваме допълнително.“

Същевременно се разбра, че пазарът в Хага Haagse Markt  засега ще остане отворен. Организацията реши това в консултация с община Хага. „Супермаркетите и магазините също ще останат отворени и ние следваме тази политика“, обяснява говорител на пазара. 

Изглежда хората откликват на призива на кабинета да работят от вкъщи колкото е възможно повече в петък. На практика днес нямаше задръствания по магистралите. Освен това е по-тихо от обикновено в големите влакови станции. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.