В Испания, Франция, Белгия и Германия мащабни мерки.Почти 3500 нови заразени в Италия. България затваря почти всичко

Франция предприема мащабни мерки, за да гарантира, че разпространението на коронавируса остава ограничено. Всички ресторанти, кафенета и дискотеки се затварят, както и кината и „несъществените“ магазини. Супермаркетите и другите хранителни магазини, аптеките, бензиностанции и банките остават отворени, както и тютюневите магазини и всички държавни служби. Мерките ще влязат в сила от полунощ.

Правителството призовава хората да се движат възможно най-малко, особено между градовете. Във Франция има 4 499 регистрирани случая на коронавирусна инфекция. 91 души загинаха от последствията от болестта. Между петък вечерта и тази вечер бяха добавени почти 838 нови инфекции.

В Испания ще се прилага извънредно положение в продължение на две седмици от полунощ, заяви премиерът Санчес в телевизионно изказване на живо. Всички ресторанти, кафенета, магазини от първа необходимост, училища и университети се затварят. В страната са регистрирани над 1500 случая на зараза през последните 24 часа. От понеделник сутринта, както в Италия, хората имат право само да напускат домовете си, за да купуват храна и лекарства, да ходят на работа, в болницата или банката, или да се грижат за деца или възрастни хора. В Испания над 5 700 души са заразени с вируса, като половината от тях са в Мадрид. 136 души са загинали.

Берлин и Кьолн затварят незабавно всички кафенета, клубове, кина, театри и концертни зали. Освен това всички срещи с над 50 души в Берлин са забранени, реши бордът на германската столица.

Поради федералната държавна система в Германия, в много случаи регионалните правителства сами определят какви мерки трябва да бъдат предприети срещу вируса на короната. Например Берлин е затворил всички музеи, барове и басейни, а училищата в града остават затворени до Великден, точно както този в Саарланд. Министърът на здравеопазването Спан помоли хората, които се връщат от Италия, Швейцария или Австрия, да отидат в домашна изолация за две седмици, за да не се разпространи вирусът.

В Италия, най-засегнатата страна в Европа, през последните 24 часа са регистрирани близо 3500 нови коронавирусни инфекции. Следователно общият брой на откритите инфекции в страната се увеличава до 21,157. Смъртният брой нараства със 175 души. Общият брой на смъртните случаи в Италия е 1441. В страната са предприети строги мерки за ограничаване на разпространението на вируса, но ефектите тепърва предстоят.

Белгийските власти не препоръчват пътуване в чужбина. Според Министерството на външните работи рискът е твърде голям. В Белгия кафенета и ресторанти засега ще бъдат затворени. В страната са заразени 399 души, а трима души загинаха от ефектите на вируса на короната. Мерките ще влязат в сила през нощта от петък до събота и ще продължат до 3 април. Всички развлекателни мероприятия и дейности се анулират. На възрастните хора се препоръчва да стоят вкъщи. Хранителни стоки и аптеки остават отворени, други магазини трябва да затварят през почивните дни.Смъртният брой във Великобритания от коронавируса се е увеличил до 21, съобщават властите в Обединеното кралство. Това е двойно в сравнение с вчера. Мъртвите идват от Бирмингам, Лестър и Лондон. Според британската здравна служба NHS всички хора са над 60 и са имали други здравословни проблеми. Във Великобритания вече има 820 потвърдени случая на коронавирус.

Липсата на сериозно отношение на българите към епидемията от коронавирус принуди кризисния щаб да вземе най-крутите мерки. В специално изявление шефът му ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че категорично се затварят всички търговски обекти, които не са хранителни магазини, аптеки, бензиностанции, банки и застрахователи – без изключение за фризьорските салони и фитнеси.

Седя с цялата си отговорност пред вас и ще предложа на Министерски съвет да се приложат най-крутите мерки. Не бива, естествено, да се посяга към това, без което не можем. Това са аптеките и хранителните магазини. Моля ви, не ме питайте за фризьорския салон, защото това ще значи, че нищо не сте разбрали“, заяви председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски на извънреден брифинг, като допълни, че банките, застрахователите и държавните институции също ще продължат да работят.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.