Прибирането с автобус или автомобил в България от Европа става проблемно

Десетки български граждани са блокирани на границата между Сърбия и Хърватия. Това стана, след като преди часове правителството на Сърбия разшири списъка на страните, от които не пропуска граждани, идващи от тяхна територия.  Граждани, идващи от Франция, Германия, Словения, Австрия, Испания, Гърция и Швейцария, няма да бъдат допускани да преминават на територията на страната, включително транзит. Тези страни допълват досегашния списък, състоящ се от Италия, Иран и Румъния, както и от отделни градове и провинции на Китай и Република Южна Корея. 
В Румъния считано от 14 март 2020 г., 16:00 часа, временно се затварят следните ГКПП  с България:  Черна вода – Кардам, Добромир – Крушари, Липница – Кайнарджа, Свищов – Зимнича (повреда във фериботна връзка), Турну Мъгуреле – Никопол, Бекет – Оряхово. Според получените към момента данни, изброените ГКПП ще останат затворени за срок от 30 дни.

Австрийският канцлер Курц обяви мащабни мерки за овладяване на вируса в страната си. Австрийците са призовани да стоят у дома и да имат контакт само със съквартирантите. Ресторантите се затварят, пътуващите от Холандия, Великобритания, Русия и Украйна са забранени за влизане. „Австрия върви на пилотна светлина“, каза Курц в реч.

За пореден път призоваваме българските граждани да не пътуват извън или към България, да отменят вече планирани пътувания и да спазват указанията на институциите у нас и в чужбина, да бъдат отговорни към себе си, близките си и обществото, казват от МВнР.

Ситуацията на сухопътните границите на европейските страни се променя непрекъснато и драстично, което прави пътуването към или от България с всички видове транспорт невъзможно. Във връзка с превенциите срещу разопрастрението на коронавируса почти няма държава в Европа, която към този момент да не е въвела ограничителни мерки – затваряне на граници или на отделни ГКПП, засилване на граничния контрол, спиране на самолетни полети, затваряне на летища.

По основните сухопътни маршрути в посока България проблеми има или е невъзможно преминаването на сухопътните граници от Италия, Австрия, Словения, Хърватия, Унгария, Сърбия, Албания, Република Северна Македония, Румъния. Ситуацията се променя всяка минута, сочат данни на дипломатическите ни представителства.

 

One comment

  • М.Атанасов

    Ако бяха блокирали Китай в началото на епидемията- сега нямаше да блокираме Европейските граници.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.