Пристигащите от Холандия в България под карантина. Днес нови заразени, но отварят Coffeeshop

От вчера 278 души са тествани положително, съобщава RIVM. Това довежда общия брой положително тествани хора до 1413. От вчера 4 пациенти са починали от коронавирус. Общо 24 души в Холандия вече са починали от болестта. Средната възраст на починалите е 79-години (най-младата  е на 59, най-възрастната е на 94). Общо 205 пациенти са хоспитализирани, казва RIVM в ежедневна актуализация. 108 нови зарази са открити в провинция Северен Брабант. Общо 554 души в Северен Брабант бяха тествани положително. Поради проблеми с капацитета, RIVM временно спира скрининг на населението за рак. В резултат на това се освобождава капацитет за грижите около коронавируса.

Транспортните компании HTM и Arriva коригират разписанието във връзка с огнището на коронавирус. HTM има по-малко автобуси и трамваи, защото се очаква по-малко пътуващи. Arriva използва летния график. В допълнение, входната врата на всички автобуси и трамвайни линии 1, 6, 12 и 16 остава затворена. НС също коригира разписанието, което означава, че по-малко влакове ще се движат по време на час пик.

Магазините за продажба на марихуана могат да отворят вратите си отново. Кабинетът реши, че същите правила ще важат за кафенета, както и за ресторантите, които предоставят на клиентите храна и напитки, стига да не ги поставят на маса.

След новината от вчера, че ще бъдат затворени пред кофи-шоповете се извиха дълги опашки. Много кметове се опасяваха, че незаконната улична търговия с наркотици отново ще процъфти поради принудителното затваряне.  Клиентите на заведения и кафенета се съветват да избягват тълпите. Също така закупените артикули не трябва се консумират на място.

Същевремено в България добавят  още страни към сегашните 5, новите са Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания, от които пристигащите граждани , подлежат на 14-дневна задължителна карантина. Това съобщи д-р Ангел Кунчев. В България в момента има 64 заразени. Припомняме, че прибирането с автобус или автомобил от Холандия също става проблемно и трябва да следите актуалната информация.

За пореден път призоваваме българските граждани да не пътуват извън или към България, да отменят вече планирани пътувания и да спазват указанията на институциите у нас и в чужбина, да бъдат отговорни към себе си, близките си и обществото, казват от МВнР.

Ситуацията на сухопътните границите на европейските страни се променя непрекъснато и драстично, което прави пътуването към или от България с всички видове транспорт невъзможно. Във връзка с превенциите срещу разопрастрението на коронавируса почти няма държава в Европа, която към този момент да не е въвела ограничителни мерки – затваряне на граници или на отделни ГКПП, засилване на граничния контрол, спиране на самолетни полети, затваряне на летища.

По основните сухопътни маршрути в посока България проблеми има или е невъзможно преминаването на сухопътните граници от Италия, Австрия, Словения, Хърватия, Унгария, Сърбия, Албания, Република Северна Македония, Румъния. Ситуацията се променя всяка минута, сочат данни на дипломатическите ни представителства.

ПРЕМИЕРЪТ РЮТЕ ПРЕД НАЦИЯТА: ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ХОЛАНДЦИТЕ ЩЕ СЕ ЗАРАЗЯТ С ВИРУСА. ЗАЕДНО ЩЕ ПРЕОДОЛЕЕМ ТОЗИ ТРУДЕН ПЕРИОД. КАКВО ОЩЕ КАЗА РЮТЕ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.