Строителният сектор и мерките в борбата с коронавируса. Ще продължи ли работа? Правилата на RIVM са предизвикателство

В момента в Холандия много строителни фирми и като цяло сектора е изправен пред сериозни проблеми. Строителният и инженерният сектор е основен двигател за холандската икономика. След финансовата криза през 2008 г. 200 000 работници останаха безработни и последиците за сектора още са видими . За да се предотврати повторение на същия сценарий, няма в сила обща забрана за строежи и ремонти. Въпреки това синдикатът FNV е загрижен за здравето на хиляди строителни работници. От  проучване  сред членовете показва, че една трета от служителите говорят за проблеми на работа, най-вече при спазване на мерките въведени от кабинета в борбата срещу коронавируса.

Груповият транспорт е забранен

FNV води преговори с индустриалните асоциации Bouwend Nederland, Techniek Nederland и Министерството на вътрешните работи за протокол „Работи безопасно заедно“ на строителната площадка. „Но нека бъде ясно: дори без протокол е задължително да останете вкъщи, ако сте болни“, казва директорът на FNV Ханс Кромбийн, цитиран от AD. Правилата на RIVM бяха нарушени масово. Но виждам промяна тази седмица. Организациите на работодателите също са съгласни с нас, че подобни неща не могат да се правят. Например, вече има строителни фирми, които са забранили груповия превоз на микробуси. “

Отправната точка на новия протокол е, че е възможно да се продължи работата. Въпроси на много хора са свързани с това как да се извършва транспорта, как е гарантирано разстоянието от 1,5 метра, колко често се почиства работното място и в кои случаи трябва да се използват маски?  

Междувременно строителните компании вече са изправени пред последствията от кризата. Много чуждестранни работници са заминали за родните си страни след обявяването на затваряне на границите. Проучване сред членовете на търговската асоциация Bouwend Nederland показва, че три четвърти от компаниите вече очакват спад на оборота през март и април. При 63 процента работата отчасти се е спряла поради кризата и не по-малко от 87 процента очакват по-малко заявки в близко бъдеще. Съюзът на FNV вижда, че самостоятелно заетите лица, които посещават домовете на хората за различни ремонтни и строителни дейности получават все по-малко заявки. Кризата не оставя строителния сектор незасегнат. Очакваме тя да бъде по-тежка от кризата през 2008 г. Ето защо е толкова важно сектора да се развива, въпреки че здравето и безопасността на строителните работници са от първостепенно значение.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.