Отпускат милиард евро за ваксина. Холандската Janssen V&P от Лайден е част от проекта и започва тестове с хора през септември

Фармацевтичната компания Johnson & Johnson и Министерството на здравеопазването на САЩ инвестират заедно милиард евро в разработването на ваксина срещу коронавируса. Тази ваксина е разработена съвместно от холандската фармацевтична компания Janssen V&P, част от американската компания.

Janssen изследва ваксина от януари, когато бе освободен генетичният код на вируса в Китай.  „Тогава започнахме да мислим как да изградим най-доброто.“. „Днес е щастлив ден“, казва ръководителят на проекта в Лайден Ханеке Шуйтемакер, цитирана от NOS.  Ваксината може да бъде разработена по-бързо с отпуснатите пари. „Днес сме избрали най-интересната ваксина срещу вируса, която скоро ще бъде пусната в производство. Освен това сме избрали два резервни варианта.“

Очаква се клиничните проучвания при хора да започнат през септември. В началото на следващата година компанията се надява да успее да достави първите ваксини. 

Инвестицията се използва главно за мащабиране на производствения капацитет. Около един милиард ваксини ще трябва да се доставят годишно. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.