Каква е смъртността в Холандия и с колко я увеличи COVID-19. Мъжете са далеч по-уязвими

Още 1026 нови заразени са регистрирани в Холандия, като общият брой вече е 15 723. Днес  502 пациенти за хоспитализирани. За последните 24-часа още 148 души са починали. Тъй като не всички пациенти на COVID-19 са тествани, реалните числа в Холандия са по-високи от изброените тук. Първите ефекти от мерките изглеждат вече  видими. Броят на пациентите, приети в болница, и броят на съобщените смъртни случаи в Холандия се увеличават по-малко бързо, отколкото без предприетите мерки. За постоянно забавяне на разпространението на вируса е необходим обаче дълъг период. Следователно е много важно всички да продължат да спазват мерките през следващия период. Припомняме, че мерките в Холандия бяха определени, като „интелигентна блокада”, за разлика от други държави в това число и България където мерките са значително по-строги. За „интелигентна блокада” е нужно и голяма доза самосъзнание и самоконтрол.

В RIVM  Националния институт за обществено здраве и околна в сътрудничество с Централното статистическо бюро (CBS) следят от грипната епидемия през 2009 г. броя на хората, които умират всяка седмица . Цифрите на CBS показват всички смъртни случаи в Холандия, независимо от причината за смъртта. Обикновено има между 2700 и 3000 смъртни случая седмично през това време на годината

В Холандия, на 12-та седмица от тази година (16-22 март), са починали 3575 души, съобщава Централното статистическо бюро. Това е повече от 500 повече, отколкото през същата седмица година по-рано.

CBS приписва увеличението на епидемията Covid-19. През първите единадесет седмици на 2020 г., когато коронавирусът все още не се беше разпространил широко в страната, броят на седмичните смъртни случаи беше малко по-малък, отколкото година по-рано. Според последните данни на RIVM, 233 души са починали тази седмица от последствията от вируса. Но тъй като не всички са тествани за корона, има подозрения, че вирусът е причинил много повече жертви. Броят на 3575 смъртни случая за една седмица не е изключителен. В началото на 2018 г., когато имаше грипна вълна, броят на смъртните случаи беше също по-голям.

Най-новите коефициенти на смъртност в Холандия показват, че през седмица 13-та от началото на годината  от 19-25 март 2020 са починали  между 870-1181 души повече от очакваното през тази седмица. Очаква се значителна част от това да е свързано с COVID-19. Коя част е точна, ще стане ясно по-късно от причината за регистрациите на смъртта.

Според RIVM половината от всички регистрирани пациенти са на възраст над 65 години. Половината от починалите пациенти са били на 81 години или повече. Най-младият починал пациент беше във възрастовата категория 35-39 години. Този човек, както и повечето други починали,  е имал сериозни други заболявания.

Частта на  мъжете,  както при починалите, така и в болничните приеми остава значителна. 63 процента от приетите са мъже, в сравнение с 37 процента жени. Цифрите са сравними за починалите: 61 процента мъже, 39 процента жени.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.