Строителният сектор в Холандия ще бъде засегнат тежко. Хиляди може да останат без работа, прогнозират от EIB

Кризата предизвикана от пандемията с коронавируса може да засегне строителният сектор в Холандия много по-тежко отколкото банковата криза от 2008 година. Около 40 000 работни места в строителството ще изчезнат през следващите две години. Това е очакването на Икономическия институт за строителство (ЕИБ).  Дори след отмяната на сегашните мерки, негативните последици от кризата в короната ще продължат да имат неблагоприятен ефект поради загубата на инвестиционни планове, смята институтът. Очаква се свиване на повече от 15 процента от общата строителна продукция.

В много сектори производството е спряло и здравните мерки, предприети от кабинета, също оказват голямо влияние.

Неизбежно е това да засегне тежко строителството в дългосрочен план, казва ЕИБ. Сега все още строителни дейности се извършват на много места, но това в един момент ще става все по-малко. Много строителни планове сега се отлагат и това ще отложи редица големи проекти.

Средните и малки предприемачи са заети да оцелеят и очакванията са, че те ще отделят по-малко средства за реновации и ремонти на заведения за хранене и магазини и други производствени сгради. Все още няма точни прогнози как кризата ще повлияе и на пазара на имоти, където също много малки фирми извършват ремонти на жилища след тяхната покупка.  Експерти са на мнение, че много хора засегнати по някакъв начин от ситуацията ще отложат реновация на жилищата си.

ПРАВИТЕЛСТВОТО В ХОЛАНДИЯ ПРИЕ ПРОТОКОЛ ЗА СТРОИТЕЛНИ РАБОТНИЦИ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗАТА С КОРОНАВИРУСА

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.