Холандското правителство: Маската за лице предлага форма на фалшива безопасност. По-добре спазвайте дистанция или останете в къщи

В повече и повече страни правителствата съветват хората да носят маска за лице в публичните пространства Но в Холандия официалната линия е, че носенето на маска за уста не добавя нищо към борбата с коронавируса и дори може да бъде контрапродуктивно.

За да не се заразят със самия коронавирус, здравните работници се нуждаят от маски за лице. В IC отделите използват специални така наречени FFP2 маски. Те също спират аерозоли, частици с малки размери, които се отделят при пациенти по време на определени лечения, обяснява експертът по превенция на инфекцията Елани дьо Бройней. „Тези капчици проникват в нормални хирургически маски.“ „Не казвам, че те не работят, но това не е най-ефективната мярка, която можете да предприемете, за да избегнете заразяване. Капките идват на метър и половина, ако спазвате това разстояние и често миете ръцете си и не докосвате лицето си не ви трябва маска. “ допълва още Бройней.

Освен това носенето на маска може дори да бъде вредно. „Ако използвате маската неправилно, можете да инфектирате маската си и да се заразите. Например, ако сложите маската, без да миете ръцете си, или ако продължавате да докосвате маската.“ В допълнение, носенето на маски за уста създава форма на фалшива безопасност, казва Де Брейней. „Хората се приближават по-близо, защото смятат, че са достатъчно защитени. Тогава тези хора са по-рискови, отколкото ако  добре спазваха правилата за разстояние и хигиена. „

Затова нидерландското правителство съветва да не носите маски.  „Наистина предлага форма на фалшива безопасност, така че нека не правим това.“ каза министърът на здравеопазването Уго де Йонге.

Маска за тези, които са болни

Ако е болен човека, който носи маска, ще има по-малка вероятност да зарази другите, когато кашля или киха“, заяви Майкъл Райън от СЗО. „Така заразеният човек защитава околната си среда.“ Например, дори кърпа от плат, покриваща носа, устата и брадичката, е по-добра от нищо, казва той.

De Bruijne, Cowling и WHO всички подчертават: да останеш у дома е по-добре, отколкото да излезеш на улицата с маска. „Оставането у дома е най-добрият начин да намалите риска от инфекция или да намалите вероятността от разпространение на вируса“, ​​казва Каулинг. De Bruijne:

Властите в Германия следват указанията на Института „Робърт Кох“ (немският RIVM). Няма категорични доказателства, че носенето на защита на устата и носа намалява риска от инфекция. Всъщност институтът се опасява, че когато хората започнат масово да носят маски, те вече не изпитват нужда да спазват дистанцията си. И това би била голяма грешка “.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.