Консулът ни в Хага има и други гафове. Прокуратурата чака сигнал от Министерството и ще образува досъдебно производство

Събирането на такса „коронавирус“ не е първото нарушение на консула ни в Хага, стана ясно от думите на външния министър Екатерина Захариева по време на брифинг в Министерския съвет.
От Министерство на външните работи получили сигнал на 6 април, че консулът самоволно е въвел такава такса от 5 евро за българи и 10 евро за чужденци. На следващият ден министър Захариева е получила доклад от три страници, от който е станало ясно, че това не е първото нарушение на дипломата.


Според обясненията на консула, той е събирал такса, за да осигури предпазни заграждения пред консулската ни служба в Хага.

„Това, е крайно недопустимо, а и консулската ни служба е ремонтирана през 2019 година. Посланикът ме информира, че са предприети действия за загражденията – наем на временни прегради, но какъвто и да е мотивът, това е нарушение на закона“, възмути се Захариева и обясни, че в консулските ни служби са взети всички мерки за предпазване на българските граждани, а работата им е ограничена само при спешни случай, затова и такса „коронавирус“ е събрана само от двама души.
„Ако има други, на които е събрал така, да се свържат с нас и тя ще им бъде възстановена“, призова външният ни министър, която уточни, че с външно министерства са се свързали граждани, които са имали проблеми с консула ни.

До момента Прокуратурата на Република България не е сезирана
Това се казва в съобщение от пресцентъра на прокуратурата. След като се върне в София ще се образува дисциплинарно производство.

От прокуратурата казаха, че съгласно чл. 205 от НПК, отговорност на длъжностното лице, на което му е станало известно извършването на престъпление от общ характер, е незабавно да уведоми органа на досъдебното производство, както и да се предприемат необходимите мерки за запазване на данните за престъплението. В този смисъл, задължение на органа, командировал лицето, е незабавно да сезира ПРБ за установеното.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.