Холандия и Австрия казаха на останалите в Европа: Не трябва да използвате кризата като прикритие за решаване на стари проблеми

Министрите от Еврогрупата днес решават въпроса относно финансовата подкрепа за държави, силно засегнати от коронавируса. Трябва да има спешен пакет за граждани, компании и държави. Политическото напрежение се крие във въпроса кои инструменти трябва да бъдат включени в този пакет.

Италия би предпочела общи европейски държавни облигации (еврооблигации), докато Холандия, Австрия, Германия и още шест други държави искат определени условия , за да се предоставят парите на разположение от спешния фонд ESM (Европейски механизъм за стабилност).

Холандия още вчера първа изрази критики към еврооблигациите, но вече е подкрепена от още държави от Северна Европа. Европейските държавни облигации са полезни за Италия, аргументира се италианският финансов министър по време на срещата, защото страната му се нуждае от много пари, за да върне икономиката отново след кризата.

Холандия, като Германия и Австрия, е против факта, че страните частично плащат за лошо функциониращата италианска икономика. „Еврооблигациите бяха лоши, лоши и винаги ще останат лоши“, заяви австрийският финансов министър Блюмел. „Холандия не е сама в противопоставянето си на еврооблигациите“, каза той преди новия кръг от срещи. Холандсият министър на икономиката

 Хоекстра бе подкрепен от австрийския си колега, който заяви. „

 „Не трябва да използвате кризата като прикритие за решаване на стари проблеми“.

Холандия е за пари, предназначени за борба с медицинските последици от епидемията от вируса, но се противопоставя на заемането на пари без условия, ако трябва да се използват за икономическо възстановяване след кризата в короната.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.