Да привикнем с новото нормално: Общество и икономика на 1,5 метра

Преди няколко дни премиерът на Холандия, Марк Рюте обяви „Ще трябва да търсим заедно новото нормално, в 1,5-метровото общество“. Той визираше факта, че мерките за ограничаване на коронавируса ще продължат да се прилагат известно време.  Колко? На този етап е трудно да се каже, но след 28-ми април, те няма да отпаднат, може да се изменят, но ще ги има. Всичко зависи от анализа на риска, който прави екипът за управление на разпространението на вируса. Най-нормалните неща ще бъдат различни за неопределено време, Премиерът помоли театри, кина и училища да помислят за свят, в който дистанция от  1,5 метра е нещо нормално. 

Икономиката също се подготвя за реорганизации и налагане на това правило от 1,5 метра. Кога ще се случи все още не е сигурно, но работодателите, синдикатите и правителството работят по правила, които биха могли например да отворят ресторантите отново. Това са правила, които сега важат и за супермаркети и други магазини. За строителството е съставен и протокол, който съветва, наред с други неща, да се пътува максимално ограничено , като брой хора в микробус.

Сега също се разглежда как секторите, които са напълно блокирани, могат да бъдат предпазливо отворени отново.

Освен кафенета и ресторанти, това включва и музеи, театри и къмпинги. В консултация със секторните организации и RIVM се изследва дългосрочно работещ и ефективен начин за реализиране на така наречената икономика на един и половина метра. Надеждата е, че пълното затваряне няма да отнеме много месеци.  Работи се и по въпроса как да бъдат създадени офиси, в които да се работи на метър и половина, така че хората, които сега работят от дома масово, да могат да дойдат отново в бизнеса. Сега, след като хората осъзнават, че кризата в може да продължи по-дълго, отколкото се смяташе първоначално, е необходим различен подход и начин на работа, за да може икономиката да преодолее всичко това.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.